Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 18 jun 2025
Leestijd: 5 minuten

Slimme ovens en een koelkast die met je meedenkt – dit vindt Jamie Oliver van AI: “Het helpt ons juist de keuken in, niet eruit”

Jamie Oliver heeft het weer voor elkaar: samen met Samsung werkt hij aan de keuken van de toekomst. Denk aan slimme ovens, AI-assistenten en apparatuur die met je meedenkt tijdens het koken. Culy vloog naar Londen voor een exclusief interview met Jamie over deze bijzondere samenwerking en zijn visie op technologie in de keuken.

Voor de samenwerking met Samsung dook Jamie in de wereld van AI en keukentechnologie. Niet om het koken uit handen te geven, maar juist om het toegankelijker te maken.

Jamie Oliver, AI en een Yorkshire pudding in Londen: als het aan Samsung ligt, gaan we slimmer koken

Jamie: “Sommige mensen denken dat technologie het koken vervangt. Daar geloof ik niet in,” zegt hij stellig. “Die gaat verloren omdat we gewoon niet meer koken. Je moet het zien als een nieuwe vorm van kennis die je direct toepast in de keuken. Sterker nog: ik vermoed dat mensen hierdoor juist meer de keuken induiken en een slimme assistent naast zich hebben staan.”

Volgens Jamie gaat het niet om minder doen in de keuken, maar om slimmer koken, met meer plezier. En als we daar een beetje hulp bij krijgen van AI? Dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

Handig: de beste kooktips van Jamie Oliver op een rij

Jamie Oliver / Samsung
Melvin Sturm voor Culy

Culy spreekt met Jamie Oliver over AI in de keuken

Hi Jamie! AI komt op allerlei manieren ons leven binnen; nu óók in de keuken, word je daar enthousiast van?

Jamie: “Ja, zeker. We leven in een wereld waarin AI als een raket op ons wordt afgevuurd. Wat betekent dat voor mij? Nou, net als voor iedereen zet het je hele wereld op z’n kop. Je gaat nadenken over hoe je werk eruitziet over vijf, tien of vijftien jaar.

Daarbij zie ik vooral kansen. Als we geluk hebben, wordt technologie ingezet om ons te voeden, niet om ons uit te putten. Als het écht slim is, helpt het ons menselijker te zijn en biedt het ondersteuning.”

Jamie: “De romantiek uit de keuken door AI? Daar geloof ik niet in!”

Het zit straks in zo’n beetje alle apparaten ingebouwd.

“Twaalf jaar geleden zag ik dit al bij Samsung in Korea. Toen dacht ik: dat gaat nooit gebeuren. Onmogelijk. En toch is het nu realiteit, bizar! AI bestond destijds nog niet eens als gespreksonderwerp. En kijk ons nu eens…

Ik hoop dat technologie zoals Bixby (de virtuele assistent van Samsung-apparaten red.) mensen gaat ondersteunen, als een soort digitale butler. Die zegt: “Hoi! Zin om dit recept te proberen? Ik zet de oven alvast aan.” Het klinkt bizar, maar het gebeurt gewoon en biedt ons oneindig veel mogelijkheden.”

Wat voor effect hebben die snelle ontwikkelingen in technologie op jouw werk?

“Mijn werk gaat altijd over luisteren. Al 25 jaar lang. Wat maakt mensen blij? Waar lopen ze tegenaan? Wat irriteert ze? Daarom verkoop ik miljoenen boeken: door goed te luisteren en niet vanuit mijn eigen ego te denken.

AI helpt me om dat wereldwijd nog specifieker te doen. Het geeft me inzicht in metadata, gezondheidsdata en supermarkttrends; daar haal ik veel inspiratie vandaan.”

Jamie: “AI zal nooit de emotie en de echte verhalen van de mensen vervangen.”

Ben je nooit bang dat AI je werk overneemt? Het schrijft immers ook recepten.

“Misschien wel. Als mensen AI vragen om een recept voor carbonara te delen, is de kans groot dat AI mijn recept gebruikt zonder mijn naam te noemen. Het is net als bij kunstenaars: je ideeën kunnen geabsorbeerd en hergebruikt worden, dat valt (helaas) niet te controleren.”

Dat lijkt me ook frustrerend.

“Door de jaren heen is het al vaak genoeg gebeurd dat mensen recepten van me hebben overgenomen. Het is wat het is en dat is prima. Ik blijf mijn ding doen en ga uit van een stukje menselijkheid.

AI betekent niet dat je stopt met culturen ontdekken, praten met mensen, reizen of lezen – het is aan mij als receptontwikkelaar om mee te bewegen met de tijd en verhalen te blijven delen. Het is spannend én bedreigend tegelijk, dat houdt je scherp. Eén ding is zeker: AI zal nooit echte verhalen met emotie van mensen kunnen overnemen.”

Wat zou de 25-jarige Jamie van de ontwikkelingen vinden?

“Die zou deze technologie niet geloven. Het had hem overigens wel kunnen helpen effectiever en sneller te werken. Als deze technologie er 25 jaar geleden was geweest, had ik direct al mijn keukenapparatuur vervangen om met AI aan de slag te gaan.”

‘The Naked Chef’ met een AI-oven dus.

“Haha, zie je het voor je? Er is ontzettend veel veranderd in de afgelopen 25 jaar. Inclusief apparatuur. Gek eigenlijk: we wisselen vaak van telefoon of schoenen, maar niet van keukentoestellen. Een oven van 14 jaar oud is heel normaal, terwijl je telefoon misschien maar een jaar oud is.

Mensen willen geen geld uitgeven aan dat soort dingen, maar als iets je tijd, geld of stress bespaart? Dan wordt het ineens interessant. Het gaat ontzettend veel veranderen voor mensen.”

Sommigen zullen zeggen dat de romantiek van het koken hiermee verdwijnt.

“Daar geloof ik niet in. Die gaat verloren omdat we gewoon niet meer koken. Je moet het zien als een nieuwe vorm van kennis die je direct toepast in de keuken. Sterker nog: ik vermoed dat mensen hierdoor juist meer de keuken induiken, doordat ze een slimme assistent naast zich hebben staan.”

Verandert dit jouw missie?

“Mijn missie is nog steeds dat mensen beter begrijpen wat er groeit, wat ze kopen, en wat ze eten. Dat was mijn doel 25 jaar geleden, en dat is het nog steeds. En als we elkaar over 25 jaar weer spreken? Wie weet wat er dan allemaal is veranderd. Maar mensen kennis geven over eten en ze het plezier van koken laten zien dát blijft belangrijk.”

Meer zoals dit Jamie Oliver-interview:

  • Sterrenchef Joris Bijdendijk: “Zelfs na een enorm diner eet ik wel ’s alle toetjes die op de kaart staan.”
  • Veggilaine: ‘Op mijn recept voor zuurdesembrood ben ik het meest trots’
  • De grootste ergernis van culinair journalist Mara Grimm: ‘Ik word knettergek van al die krukjes in de horeca’

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.