Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 9 mei 2025
Leestijd: 4 minuten

5 vragen aan Jacob Jan Boerma: ‘De gebraden eend van mijn oma is ongeëvenaard’

In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is lekkerder dan weten wat het favoriete restaurant of onmisbare saus is van onze culi-helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Jacob Jan Boerma

Wie is Jacob Jan Boerma?

Wat begon op de achterbank van de auto, groeide uit tot een culinaire droom die werkelijkheid werd. Tijdens een vakantie met zijn ouders bladerde Jacob Jan Boerma als klein jongetje door de Michelingids, achteraf gezien hét moment waarop de vonk oversloeg: de ambitie om ooit zelf drie sterren te koken was geboren. Zijn eerste stap? Pannenkoeken bakken in de keuken thuis.

Ruim 25 jaar later is die droom méér dan uitgekomen. Jacob Jan Boerma heeft inmiddels drie Michelinsterren op zijn naam staan, runt meerdere succesvolle zaken in binnen- en buitenland en staat bekend om zijn obsessie voor detail, perfectie en pure ingrediënten. Met een onstuitbare drive, een scherp oog voor kwaliteit en een continue honger naar groei, daagt hij zichzelf dagelijks uit om het allerhoogste niveau te bereiken én te behouden. De hoogste tijd om Jacob Jan beter te leren kennen in een nieuwe ‘5 vragen aan…’.

5 vragen aan Jacob Jan Boerma

1. The White Room in Amsterdam viert zijn 10-jarig jubileum, aan welk gerecht moet je daarbij direct denken?

Jacob Jan Boerma: “Lastige vraag! In al die jaren heb ik zoveel voorbij zien komen dat het lastig kiezen is. Jaren geleden hadden we een lamsgerecht met allerlei texturen van doperwten, ziltige plantjes, gerookte kwark, Arabische kruiden en twee lamssauzen. Als ik daaraan denk, loopt het water me opnieuw in de mond. Tijdens ons feestje op 26 mei hebben we een sterren line-up verzameld. We hebben nog een aantal kaarten dus save the date!

2. Veel moois uit het verleden dus, maar wat is je laatste ontdekking eigenlijk?

“Sinds ik een zaak in Japan heb, kom ik daar jaarlijks een paar keer. Ik kan het iedereen aanbevelen om zich eens in zijn leven in de Japanse cultuur te verdiepen. De lokale eetcultuur kent een ongekend respect voor traditionele technieken, daar sla je steil van achterover als je het voor het eerst ervaart.

Verder brengt een land als Costa Rica me enorm veel inspiratie met zijn kijk op lokaal voedsel. Daar haal ik vaak elementen uit die ik gebruik in mijn keuken.”

3. Welk gerecht doet je denken aan je jeugd?

“De gebraden eend van mijn oma is ongeëvenaard. Als ze dat maakte, rook het hele huis ernaar. De uitgesproken smaak, die vette jus met gekookte aardappelen en de witlof brengen me direct terug naar die periode. Ik zou het zelf nooit op die manier maken, maar het blijft fucking lekker.”

4. Is er een product waar best wat meer waardering voor mag zijn?

“Dat zijn er een hele hoop… De essentie zit ‘m vooral in het gebruik van producten van Nederlandse bodem. En dan het liefst wanneer ze direct vanuit de koude grond geoogst worden en zo op je bord belanden.

Pastinaak is daar een mooi voorbeeld van. Dat mogen we best een groter podium geven. Het is een voedzame groente die je op oneindig veel manieren kunt combineren.”

5. Welke trend in de horeca kun je niet meer luchten of zien?

“Het valt me op dat er veel zaken zijn die luxe producten zoals kreeft en truffel op de kaart hebben staan. Geen probleem natuurlijk, maar ik merk dat je het in veel gevallen nauwelijks terugvindt op je bord en geen waar voor je geld krijgt.

Dan zeg ik: serveer het gewoon met de prijs die daarbij hoort. Dan krijg je waar voor je geld en is het naar de consument toe beter uit te leggen waar de prijs vandaan komt.”

>Voor de viering van het 10-jarig jubileum van The White Room met Jacob Jan Boerma kun je hier reserveren.

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.