Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 2 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Ilja Gort: ‘De Italiaanse keuken is minstens zo goed als de Franse’

In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is lekkerder dan weten wat het favoriete restaurant of onmisbare saus is van onze culi-helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan… Ilja Gort.

Wie is Ilja Gort?

Ilja Gort is niet zomaar een man van de wijn, hij is een echte levensgenieter die de fijne dingen in het leven met zijn publiek deelt. Als schrijver, wijnboer en presentator heeft hij zijn passie voor gastronomie en cultuur weten te combineren in zijn populaire tv-programma Gort over de Grens.

In het nieuwste seizoen ruilt hij zijn geliefde Frankrijk in voor Italië. Ilja laat niet alleen zien wat voor gerechten en wijnen er te vinden zijn, maar toont ook de hartelijkheid en openheid van de Italiaanse bevolking. We vragen hem er alles over in deze nieuwe ‘5 vragen aan…’.

5 vragen aan Ilja Gort

1. Je bent inmiddels meer Fransman dan Nederlander. Wat valt je het meest op als je weer in Nederland bent?

Ilja Gort: “In Frankrijk kopen we groenten, kaas en verse producten op de markt. Het liefst van kleine boertjes uit de omgeving, dat is in Nederland een stuk lastiger. 

Daarnaast is het aanbod aan restaurants in Bordeaux veel groter en diverser. Logisch natuurlijk, want Frankrijk heeft een veel oudere eetcultuur.”

2. Nederland is tegelijkertijd bourgondischer dan ooit. Bakkerijen worden steeds beter, mensen willen meer betalen voor kwaliteitswijn en eten daarnaast maar wat graag buiten de deur.

“Ik zie twee hele goede ontwikkelingen: inderdaad dat mensen bereid zijn meer te betalen voor goede wijn en eten. Maar ook de terrascultuur; er wordt veel langer en eerder buiten gegeten en gedronken.”

3. Wat is je laatste ontdekking?

“Wij proeven dagelijks allerlei wijnen; een van m’n laatste ontdekkingen is een natuurwijn van Nuba. Een biologische rode wijn uit Zuid-Frankrijk met de smaak van wilde aardbeien. We hebben ‘m meteen opgenomen in onze webshop.”

4. Hoe liggen je wijngaarden er eigenlijk bij op dit moment?

“Onze wijngaarden liggen er stralend bij. Na de winter waren we precies op tijd klaar met de snoei en met deze mooie zachte lente lopen de ranken nu prachtig uit. Veelbelovend!”

5. In Gort over de Grens reis je dit keer af naar Italië, welke connectie heb je met het land?

“Italië verrast me elke keer opnieuw. Dat land is zo overweldigend mooi en de wijnen zijn schaamteloos lekker. De mensen zijn ook zo vrolijk en vriendelijk, de wijnen fantastisch, met hun karakteristieke smaken van de regio en La Cucina.

Vertel dit maar niet verder, maar de Italiaanse keuken is minstens even goed, zo niet beter, als de Franse… De nieuwe serie start op 26 april bij NPO2. Het is de beste tv-serie die we ooit gemaakt hebben. Mooier dan Frankrijk, mooier dan Spanje. Echt waar.”

> Gort over de Grens is sinds 26 april te zien op NPO2 en via NPO Start

Meer interviews:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.