Redactie
Redactie Inspiratie 3 mei 2012
Leestijd: 2 minuten

Hoe vind je de perfecte aardbei?

Nog even wachten en het Hollandse aardbeienseizoen is weer begonnen. Nu zijn de Spaanse aardbeien in de supermarkt al te vinden, maar nog niet de sappige zoete aardbeien van eigen bodem die we maar al te graag in de zomer eten.

Maar hoe herken je de perfecte aardbei? Hier wat tips om de perfecte doos aardbeien er tussen uit te pikken!

Kleur
De aardbei moet een heldere rode kleur hebben en zo min mogelijk witte of groene vlekken erop. Dit is heel erg belangrijk, omdat aardbeien niet meer rijpen nadat ze geplukt zijn. Hierna kan hij enkel alleen nog rotten.

Gevoel
Zoek aardbeien uit met zo min mogelijk zachte plekken. Deze aardbeien zijn namelijk al begonnen met rotten. Als er enkele rotte of beschimmelde aardbeien in het doosje zitten, is de kans groot dat de andere aardbeien ook snel gaan rotten. Dit verspreid namelijk erg snel.

Maat
Let ook op de maat aardbeien. Dit is misschien wel minst belangrijke aspect, maar hoe kleiner hoe zoeter de aardbei. Zoek vooral de kleinere aardbeien tot ongeveer vier centimeter uit.

Bewaren

Maar als je dan die perfecte aardbeien gevonden hebt, en je ze nog niet gelijk wilt eten, hoe bewaar je de aardbeien dan?

Vriezer
Zorg dat je de kroon van de aardbei eerst verwijdert, als je deze wil invriezen. Behalve de kroon moet je ook de kern verwijderen. Dit kan gemakkelijk met een rietje of satéprikker. Leg de aardbeien op een plaat met bakpapier en laat de aardbeien eerst goed bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn kan je ze in een luchtdicht bakje in de vriezer zetten totdat je ze nodig hebt.

Koelkast
Als je de aardbeien slechts enkele dagen wil bewaren kan je er het beste voor kiezen om ze te bewaren in de koelkast. Leg een velletje keukenpapier in een plastic bakje en leg de aardbeien hierop. Zorg wel dat je slecht 1 laag aardbeien in het bakje legt, dus stapel de aardbeien niet op. Leg boven op de aardbeien nog een velletje keukenpapier en zet het bakje, zonder deksel in de koelkast. Op deze manier kunnen de aardbeien tot een week goed blijven!

Maar de beste manier is toch het gelijk opeten! Want hoe kan je zo’n perfecte aardbei nou laten liggen?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.