Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Inspiratie 17 apr 2017
Leestijd: 4 minuten

Hoe kun je het beste koffie proeven? Culy leert het je!

Koffie: we drinken het massaal. Maar wil je een échte koffie-connaisseur worden, dan hebben wij een aantal tips voor je. Samen met Nespresso leren we je hoe je het beste koffie kunt proeven!

Scroll ook zeker even door naar het einde van het artikel, we organiseren namelijk binnenkort een exclusieve koffie masterclass in Utrecht!

Stap 1: kijken

Allereerst zet je een mooie espresso. Zonder melk of suiker natuurlijk! En dan is het tijd om te kijken (ja, nog even geduld hebben en nog niet proeven!). Het gaat allemaal om de zogenaamde cremalaag: het natuurlijke crème-achtige laagje op de espresso.

Dat heeft dus niets met melk te maken; dit schuimachtige laagje bevat het natuurlijke vet dat in koffie zit, suiker én de bittere smaakstoffen van de koffiebonen. Kortom: een echte smaakexplosie en de eerste indruk van de koffie eronder. En elke koffie heeft weer een iets andere crema.

Door het bekijken van de cremalaag kan er al een beeld gevormd worden van de aroma’s en smaken van de koffie. Let op de volgende punten om te beoordelen hoe je koffie is: is de cremalaag evenwichtig en zacht? Zijn de luchtbelletjes klein voor een fijne en dichte cremalaag? Blijft de cremalaag aan het kopje plakken?

Als de crema niet mooi aan het kopje blijft plakken, is de druk niet goed geweest tijdens het zetten en zijn niet alle potentiële aroma’s tot uiting gekomen. Als je zelf handmatig espresso zet, is dit iets wat je goed onder de knie moet krijgen. Het voordeel van een Nespresso machine is dat deze optimaal is afgestemd, zodat dit automatisch voor je wordt gedaan en de cremalaag dus altijd lukt.

Stap 2: ruiken

Dan is het tijd om te ruiken. Schuif de cremalaag met een lepeltje voorzichtig opzij om de aroma’s vrij te laten en ruik goed. Adem een aantal keer goed in, zodat de aroma’s tot ver in je neusholte doordringen. Wat ruik je? Meer zure of juist intense tonen? Fruit of hout?

Stap 3: proeven

Slurp de koffie. Ja, slurpen mag – nee, moét! Want slurpen is zelfs de béste methode om goed te proeven. Door middel van het slurpen (lees: toevoegen van zuurstof) neem je namelijk ook de vluchtige aroma’s mee in de achterzijde van je neusholte.

Om deze reden slurpen koffieproevers hun koffie op: zo verspreiden de koffie over hun gehemelte, en zo worden alle smaaksensoren op de tong bedekt. Laat de koffie dus door je gehele mond rollen, zodat al je smaakpapillen de smaak van de koffie opnemen.

Wat kun je zoal ruiken en proeven?

Fruitig/bloemachtig. Denk aan de geur van bloemen, zoals jasmijn of oranjebloesem. Of juist de citrusfruit-toon: deze doet denken aan alle soorten citrusfruit. En dan is er de fruitige ‘wijn’ toon: deze doet ergens denken aan wijn en zit dicht bij de rode vruchten-familie: aardbeien, frambozen, rode bessen, kersen, cranberry’s, enzovoorts. De Bukeela ka Ethiopia-koffie van Nespresso heeft bijvoorbeeld een heel bloemachtige geur.

Graan/plantaardig. Vaak rond en zoet, en deze soort koffie roept herinneringen op aan broodkorst, toast, honing of geroosterde ontbijtgranen. Maar ook noten: doet denken aan walnoten, hazelnoten, pinda’s of pecannoten. Bekende koffies uit deze ‘familie’ zijn de Linizio Lungo, Livanto en Dulsao do Brasil.

Kruidig: doet denken aan peper, kardemom, kruidnagel en kaneel. De Indriya from India koffie is hier een goed voorbeeld van.

Geroosterd/gebrand. Deze geur ontwikkelt zich als koffie wordt gebrand. Dit kan ook ruiken als pure chocolade of cacao, of juist de geur van droog hout of potloden. De Arpeggio-koffie van Nespresso past hier bijvoorbeeld bij.

instant koffie koffiebonen

Kom jij naar de Culy x Nespresso koffie masterclass?

Op 3 mei,van 18.30 tot 19.45 uur, organiseren we een eenmalige, exclusieve koffie masterclass in Utrecht. In de Nespresso Boutique gaan 8 Culy-lezers, samen met twee koffie-experts van Nespresso, koffie leren proeven als een pro. Van herkomst en terroir tot kijken, ruiken en proeven. En natuurlijk kun je al je prangende koffievragen aan de kenners stellen! Na afloop ga je met een fijne goodiebag weer naar huis.

Meedoen? Vul dan onderstaand formulier in. Op 28 april kiezen we 4 winnaars uit die elk met 1 vriend(in) mogen komen. In totaal zijn we dus met 8 culy’s. Winnaars worden op 28 april via e-mail benaderd. Doe dus alleen mee als je op 3 mei om 18.30 in Utrecht aanwezig kunt zijn!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

In samenwerking met Nespresso

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.