Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Het bijzondere kookboek van Salvador Dalí verschijnt in een herdruk

Als je dacht dat de schilderijen van Salvador Dalí – op z’n zachtst gezegd – bijzonder waren, wacht dan maar tot je zijn kookboek ziet. Wacht, wat? Heeft Salvador Dalí een kookboek? Yep!

De Spaanse kunstschilder bracht zijn boek ‘Les Diners de Gala’ al uit in 1973. Het was een moeilijk verkrijgbaar boek, want er werden maar 400 exemplaren van gedrukt. Uitgeverij Taschen brengt het boek nu opnieuw uit in een herdruk.

Net als in de eerste editie staan er niet alleen recepten in (136 stuks), maar ook foto’s van de extravagante diners die Dalí organiseerde, samen met zijn vrouw Gala. Inclusief leeuwen, meubilair bekleed met rood fluweel, ladingen wijn en gasten in de meest excentrieke kostuums.

Ook vind je unieke illustraties en collages in het boek, van de hand van de meester himself.

Surrealistisch lekker eten met Dalí

Dali kookboek Les Diners de Gala

Wat serveerde Dalí?

Wij zijn natuurlijk het meest benieuwd naar die recepten. Die zijn gerangschikt per gang, waarbij er een specifiek hoofdstuk is gewijd aan afrodisiaca. Het is vooral de uitbundige, zware Franse keuken zoals we die kennen van vroeger die Dalí hier aandoet.

Verwacht pasteitjes met kikker, recepten met kreeft, gevulde kalfskoteletten met slakken en een gerecht met aal. Maar ook ‘gewoon’ een soep van rivierkreeftjes met knoflooktoast.

Volgens de uitgever zijn alle gerechten ook door de thuiskok te bereiden, met hier en daar een uitspatting of een bijzonder ingrediënt.

Les Diners de Gala van Salvador Dalí is voor €49,95 te koop in de webshop van Taschen.

 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.