Redactie
Redactie Inspiratie 17 jul 2012
Leestijd: 2 minuten

Heftig kunstproject: de laatste maaltijden van ter dood veroordeelden

De laatste maaltijd van tot dood veroordeelde gedetineerden in Texas inspireerde kunstenaar Julie Green tot het maken van het kunstproject ‘The last supper: one hundred Texas meals’. Wij zagen deze fotoserie in de tentoonstelling ‘De etende mens’ in het Designhuis in Eindhoven. Nog t/m 30 september 2012 te zien.

Door Rosa Rolvink

In ‘Het laatste avondmaal’ toont Green een reeks keramische borden beschilderd met de laatste maaltijdkeuzes van ter dood veroordeelden. Tot op heden heeft ze bijna 500 exemplaren gemaakt. Tijdens het beschilderen van de borden zegt Green na te denken over de begane misdaden, de betrokken slachtoffers en de toegestane foutmarge binnen het Amerikaanse rechtssysteem.

culy0002culy0003

Iedere ter dood veroordeelde in de Verenigde Staten heeft recht op een laatste maaltijd naar keuze. Vaak zijn er wel beperkingen. Zo mag de maaltijd niet meer dan $20 kosten en zijn alcoholische versnaperingen uit den boze. Een sigaret na de maaltijd is soms wel toegestaan. Veruit de meeste executies vinden plaats in Texas. Sinds 1976 zijn daar 471 mensen ter dood veroordeeld. Een sappige steak als laatste maaltijd blijkt moeilijk te zijn in deze staat, hoogstwaarschijnlijk krijg je dan een hamburger voorgeschoteld. Een ander vreemd feit is dat kauwgom ook niet is toegestaan. In Maryland valt overigens niks te kiezen, daar is het eten wat de pot schaft – ook op je laatste dag.

De gekozen maaltijden blijken veel te zeggen over de persoonlijkheden, etniciteit en religie van de veroordeelden. Vaak wordt er gekozen voor maaltijden waar men goede herinneringen aan heeft. Dit blijken vaak maaltijden uit de kindertijd te zijn. Julie Green is een fervent tegenstander van de doodstraf en wil daarom als vorm van protest nog eens 50 borden per jaar aan de collectie toevoegen, net zo lang tot de doodstraf wordt afgeschaft. Ze hoopt via dit project mensen bewust te maken van de situatie en een discussie op gang te brengen.

LA07jan10wOK14oct2010wOK19dec2010wTX28jan09.ad.wJulieGreen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.