Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: 10 nov 2025
Leestijd: 3 minuten

Meer dan een bindmiddel alleen: dit zijn de beste hacks met maizena

Wat hebben glanzende sauzen en wiebelachtige pudding gemeen? Juist: een bindend element dat de boel samenbindt en zich maizena laat noemen. Maar het iconische gele doosje is méér dan een bindmiddel alleen.

Deze hacks met maizena demonstreren hoe dat precies zit.

Keukenhacks met maizena

Maizena voor een knapperig laagje

Als de mensen van Tjin’s Toko het zeggen, dan geloven we het: maizena is een geschikte tool voor meer knapperigheid. Of je het nou hebt over blokjes tofu, plakken aubergine of een stukje zalm: in al deze gevallen zal een dun laagje maizena je eindresultaat ten goede komen.

Maizena vormt in contact met olie namelijk een barrière die het vocht in de ingrediënten opsluit en de olie minder kans geeft om in de ingrediënten te dringen. Je eindresultaat heeft dan nog wel steeds een vetje, maar niet op een al te machtige manier. Daarom is het geen verrassing dat het ook wordt ingezet voor de bereiding van delicate ingrediënten als zwezerik. Wij pasten de techniek dan weer toe in dit verslavende noodlegerecht met sticky aubergine.

Vegan noodles met olie van lente-ui en sticky aubergine

Vegan noodles met olie van aubergine
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Maizena in je tempurabeslag

Fan van tempura? Wij ook. Maar dan wel de tempura met een flinterdun laagje, dat bros en luchtig is, maar niet te vet. De route daar naartoe is – je raadt het nooit – via maizena. Immers: in tegenstelling tot bloem bevat maizena geen gluten. Hierdoor wordt je gefrituurde beslag minder taai en kun je uitgaan van een gelijkmatigere korst zonder klontjes.

Let wel: een combinatie van bloem en maizena werkt ideaal, een deel bloem is immers nodig voor binding en structuur. Meteen in de praktijk omzetten? Maak eens deze bloemkooltempura, die je nog ‘ns in de oven kunt maken ook.

Bloemkoolnuggets uit de oven (“luie tempura”) met rijst

Vegan bloemkoolnuggets met Koreaanse saus
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Velveting

Voor Chinese chefs kent de techniek geen geheimen: velveting. Voor deze methode wordt een mengsel van olie en maizena gebruikt als marinade voor vlees of andere eiwitbronnen. Niet alleen komt dit de structuur van het ingrediënt ten goede, het fungeert ook als beschermlaagje zodat de smaken zo goed mogelijk worden vastgehouden.

Je kunt in zo’n marinade ook extra smaakmakers verwerken: ingrediënten als sojasaus of sesamolie laten zich bijvoorbeeld goed door het papje roeren. Velveting garandeert je dus sappige, malse en zijdezachte happen, waardoor je eigen (roerbak)gerechten net zo lekker worden als die van Chinese (afhaal)restaurants. Meer lezen? Stap voor stap velveting legden we al eerder uit.

Hierdoor is kip van de afhaalchinees altijd zo zacht en mals

Simpele wokmaaltijd met biefstuk, groene paprika en bimi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Maizena voor het beste roerei

Met een snel papje van maizena en water (een slurry), kun je ook je roerei naar een hoger niveau tillen. Niet alleen maakt het je eitjes zachter, door het papje zal je eimengsel ook nog ‘ns minder aan je pan gaan kleven. Eindstand: je eitjes komen ultrasmeuïg en zonder morren in je bord gegleden. Hier lees je hoe je daarbij exact te werk gaat.

Maizena voor stabielere kaasfondue

Als je net als wij vindt dat je iedere winter minimum (én maximum) één keer moet kaasfonduen, spits dan maar gauw je oren. Door een papje van maizena en kirsch door je gesmolten kaasmengsel te roeren (als laatste stap dus) blijft je fondue stabieler. Het zetmeel zal er namelijk voor zorgen dat je kaas niet scheidt of korrelig wordt tijdens het smelten, met de smeuïgste fondue als resultaat. Want áls je het dan doet, dan wil je het natuurlijk wel goed doen ook.

Kaasfondue ter illustratie van wijn bij kaasfondue
Pexels

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.