Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Inspiratie 23 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom iedereen nu zijn gekookte eitje aan het raspen is

Het is de nieuwste trend op TikTok: een hardgekookt ei raspen over een stuk toast belegd met groene plakken avocado. Kennelijk was het tijd voor de tweeduizendste upgrade van de avocado toast. Maar waarom? Culy ontdekt de grated egg trend en werpt een kritische blik op het nut van een geraspt ei. 

Niks nieuws

Eieren raspen is niets nieuws. Dat hoor je goed: niets nieuws. Sterker nog, geraspte eieren zijn retro, in de zin dat ze al gebruikt werden in eiersalades zoals de Russische Mimosa-salade, maar ook als trucje om de lichtste deviled eggs (gevulde eieren) te maken: populaire naoorlogse picknick- en borrelhapjes (hoewel er in de jaren 20 al recepten van gevulde eieren voorkwamen). 

In de restaurantwereld kom je ze ook geregeld tegen. De Amerikaanse Chef Dan Barber, bekend van het circulaire restaurant Stone Barn, net boven New York City gelegen, raspt de eieren bovenop een aardappelpizza met cherry tomaatjes, mozzarella, gerookte artisjok en een banga cauda dip

Maar geraspte eieren op avocado toast? Dat kan alleen in 2022. 

@healthyishfoods

Grated Egg Avocado Toast #gratedegg #egg #gratedeggtoast #toast #eggsandwich #breakfast #sandwich #avocadotoast #avocadotoastwithegg #tiktokfood

♬ TO THE MOON – Jnr Choi & Sam Tompkins

De trend

Er gaat op dit moment een viral TikTok rond van Sarah Thomas-Drawbaugh, beter bekend onder haar TikTok-naam @healthyishfoods, waar ze een hardgekookt ei raspt over een stuk toast met plakjes avocado. Het ziet eruit als zachte donzige sneeuwvlokken, prachtige lange draden eigeel en eiwit die op de groene avocado vallen. En super maakbaar! Je hebt alleen een goede rasp nodig, zoals deze.

Niet vreemd dus dat deze video zoveel aandacht heeft gekregen. De video heeft op dit moment meer dan 15 miljoen views en de hashtag #gratedegg is meer dan duizend keer gebruikt. 

Smaakt het ook goed?

In principe geldt hier what you see is what you get. En dat is een hardgekookt ei. Aan de smaak verandert niet zoveel, het is vooral de textuur die een opkalefater krijgt. Want zodra je een ei raspt, creëer je laagjes lucht tussen de verschillende delen van het ei. Het eigeel en wit mengen beter en bij iedere hap krijg je een soort donzig gevoel in je mond. Een zalige textuur die smelt in je mond. 

Hoe rasp je een ei? 

Heel simpel: kook een (biologisch) ei zo’n 10 minuten (Food52 laat zien dat een hardgekookt ei maken helemaal niet zo simpel is) en pak je favoriete rasp erbij. Pel het ei en rasp het ei voorzichtig. Klaar! 

Wat doe je met geraspt ei? 

Strooi het over een boterig stuk zuurdesemtoast, caesar salade, noedels, of zelfs een pasta. Eigenlijk kan je het over alles strooien waar een vleugje romigheid op zijn plek is. Over deze recepten zou zo’n geraspt eitje ook niet misstaan: 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.