Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste gehaktballen maken: 5 tips & tricks

Gehaktballen maken: zo’n heerlijk nostalgisch weekendklusje waar je direct gelukkiger van wordt. Of je ze nu maakt om zelf op te eten of om uit te delen aan een eenzame buur, er zijn een aantal tips & tricks om ze nóg lekkerder te maken. Die delen we uiteraard met je!

Want gehaktballen maken is makkelijk, maar ze kunnen van de juiste tips en tricks nóg lekkerder worden!

Gebruik het juiste vlees

Voor de lekkerste gehaktballen gebruik je vettig vlees. Niet té vet, daarom kies je altijd voor half-om-halfgehakt. Zo worden ze lekker smeuïg. Gebruik je mager vlees, dan worden de ballen snel droog. Wil je toch mager gehakt gebruiken, gaar de gehaktballen dan niet te lang. Dan blijven ze nog ietsjes smeuïg.

kipgehaktballetjes in tomatensaus
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Temperatuur, temperatuur, temperatuur

Temperatuur is álles bij gehaktballen maken. Dit slaat op de temperatuur van de ingrediënten, maar ook die van de pan. Is het vlees niet koud genoeg? Dan smelten de vetten voor de bal in de pan ligt. Zorg ervoor dat je ingrediënten – álle ingrediënten – goed koel zijn.

Doe je de ballen in de pan? Zorg dan dat ‘ie heet is en bak de ballen eerst op hoog vuur. Zo krijgen ze een knapperig korstje. Eenmaal aangebakken ga je ‘stoven’ op een zacht vuurtje. Dit doe je in fond of bouillon. Zo houd je na het bakken ook een lekkere jus over, win win! Want gehaktballen maken zonder jus is geen ding.

gehaktballen in rode wijnsaus met orzo en feta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gehaktballen maken met smaak

Uiteraard breng je je gehaktballen op smaak met een standaard kruidenmengsel. Dit bestaat uit nootmuskaat, zout en peper. Maar je kunt natuurlijk altijd experimenteren met andere kruiden en smaakmakers.

Zo voegen sommige mensen zelfs fruit toe aan gehaktballen. Stukjes appel zouden erg lekker moeten zijn. Ook kun je er verse kruiden of spinazie aan toevoegen. Zorg wel dat het mengsel goed bindt.

Tip: weten of je mengsel lekker is? Pak een klein stukkie en bak het als een mini burgertje in een pan. Zo kun je ‘t eventjes proeven.

Broodje gehaktbal met een Aziatisch tintje
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Olijfolie om te rollen

Als er íéts irritant is, is dat tijdens het gehaktballen maken het gehakt altijd aan je handen plakt. Hier hebben we een trucje voor! Doe wat olijfolie op je handen en rol de gehaktballen. Dit zorgt ervoor dat het gehakt niet aan je handen plakt.

gehaktballetjes met aardappel-spitskoolkoekjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Geef de gehaktballen rust

Gehaktballen maken duurt niet lang, maar geef de ballen wel eventjes rust. Na het rollen moet je ze even laten rusten in de koelkast. Door de warmte van je handen is het vlees namelijk niet meer zo koel. Als je ze dan in een warme pan doet, gaat dat niet goed.

Laat je de gehaktballen een uur in de koelkast liggen dan worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar als je ze bakt. Ideaal!

In gehaktballen de wereld rond: 8 x gehaktballen uit het buitenland

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.