Redactie
Redactie Gadgets 2 jul 2014
Leestijd: 3 minuten

Step up your baking game: met deze tools word je een betere thuisbakker

Bak je graag in eigen keuken? Taarten, cake, koekjes? Dan heb je vast alle basics al in huis: een goede oven, een springvorm, muffinvorm, cakevorm, een weegschaal, mengkom en een garde. Maar er blijft altijd wat te wensen, nietwaar? Met deze handige tools word je namelijk een nóg betere thuisbakker.

Een koelrooster

Op dit taartrooster of koelrekje kun je je taart, cake, muffins of koekjes laten afkoelen. In Amerikaanse recepten lees je altijd de zin “let it cool on a wire cooling rack:. En nu kun je dat zelf thuis ook doen! Zo gaart je baksel niet door op je bakplaat. En ook handig: je kunt dit rek op een grote ovenplaat of doek zetten wanneer je je taart glazuurt. Zo heb je een verhoging voor je taart en drupt het teveel aan glazuur er netjes vanaf.

Bij elke bakspeciaalzaak en kookwinkel te koop, bijvoorbeeld van het merk Kitchencraft.

Een paletmes

Onmisbaar als je graag taarten en cakes glazuurt, frosting aan brengt op cupcakes, biscuit dun uit wil smeren over een bakplaat of roomkaas tussen lagen carrot cake wil smeren. Een paletmes, ook wel glaceermes, is dé uitkomst.

Bij warenhuis, bakspeciaalzaak en kookwinkel te koop, bijvoorbeeld van het merk Fat Daddio’s. Wij raden een gebogen paletmes (een ‘offset spatula’) aan.

Een ijslepel

Lees hier ons uitgebreide artikel waarom een ijslepel onmisbaar is voor thuisbakkers. Geloof ons, als je hier eenmaal koekjesdeeg en cupcakebeslag mee schept, wil je nooit meer wat anders gebruiken.

Een setje maatlepels

Hoewel we in Nederland in bakrecepten altijd met grammen en milliliters werken, gebruiken ze in het buitenland (sowieso in Amerika en Australië) vrijwel altijd cups. We hebben hier een handig omrekentabel op Culy staan hoe je van cups naar grammen en milliliters kunt rekenen. Maar als je vaak met buitenlandse kookboeken en recepten werkt, loont het om een setje maatlepels aan te schaffen. Dan zit je nooit meer om te rekenen én kun je je weegschaal vaak in de kast laten staan.

Maatlepels zijn gelukkig totaal niet duur en bij warenhuis, bakspeciaalzaak en kookwinkel te koop.

Een siliconen bakmat

Bakken op bakpapier werkt prima, maar als je regelmatig iets in de oven schuift, biedt een siliconen bakmatje ook uitkomst. Is keer op keer te gebruiken en makkelijk af te wassen. En echt niets plakt hier aan vast! Ook ideaal voor macarons of dunne lagen biscuit. Sommige bakmatjes hebben een opstaande rand, zoals deze hieronder. Lopen je koekjes niet weg…

Siliconen bakmatjes zijn te koop bij warenhuis, bakspeciaalzaak en kookwinkel. Let ook op winkels als Xenos en Action, deze hebben ze vaak in de aanbieding.

Bakspray

Je vorm invetten met boter werkt natuurlijk prima, maar wil je een perfect egaal laagje en de kans op plakken helemaal voorkomen? Dan is bakspray toch wel een aanrader.

Bakspray is te koop in elke supermarkt, bv. van het merk Dr. Oetker.

Schermafbeelding 2014-06-23 om 13.08.06

Een spuitzak + spuitmondjes

Voor de perfecte toef frosting is een spuitzak essentieel. Nu kun je plastic druk & sluitzakjes gebruiken, maar de echte pro’s in de thuiskeuken kopen spuitzakken aan een rol. Zo scheur je elke keer een vers exemplaar af. Je kunt ook een herbruikbare spuitzak kopen, deze is vaatwasmachinebestendig.

Een setje spuitmondjes mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Je kunt meteen voor een 30-delige set gaan, maar aan een aantal basics heb je ook genoeg: bijvoorbeeld een kleine, medium en grote ronde spuitmond en een geribbelde stervorm.

Te koop bij de  bakspeciaalzaak en kookwinkel.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.