Redactie
Redactie Gadgets 30 sep 2016
Leestijd: 5 minuten

Q&A met Pauline Weuring over haar nieuwe boek: Feel Good Food

Pauline Weuring runt een succesvol blog en schreef al meerdere kookboeken. Haar nieuwste boek ligt nu in de winkels: Feel Good Food. We stelden haar een aantal culinaire vragen.

Je nieuwe boek draait om lichte recepten voor doordeweeks en comfort food voor in het weekend. Is dit ook hoe jij het liefste eet?

Pauline: “In mijn boek Feel Good Food deel ik vooral de lichte recepten voor doordeweeks. Voor comfort food en guilty pleasures kan je op uitpaulineskeuken.nl terecht. Dit is ook mijn manier van eten; althans mijn poging tot….

Doordeweeks let ik wat meer op en kook ik met voornamelijk verse en voedzame ingrediënten. In het weekend is er ruimte voor een taartje, een uitgebreid ontbijt buiten de deur of een lekker ijsje. Ik wil mijzelf niets ontzeggen, dus dit werkt voor mij. Zo blijf ik in balans.”

Wat is je favoriete gerecht voor een doordeweekse avond?

“Ik kook graag met groente en granen. Het moet vooral niet te ingewikkeld zijn. Ik maak graag curry’s met zoete aardappel of bloemkool. Of recepten met filodeeg, zoals de plaattaart met bietjes uit mijn boek.

En ik ben fan van bonen en peulvruchten. Ik ben dol op de Mexicaanse keuken en daar kan je peulvruchten goed in verwerken. Ik eet bijna nooit hetzelfde, iedere keer verzin ik wel weer iets nieuws. Variatie vind ik heel belangrijk, zo houd je het ook leuk.”

En je lievelingsrecept voor het ultieme comfort food in het weekend?

“Pizza en burgers. Echt ik kan niet kiezen. Pizza is denk ik al jaren mijn lievelingseten. Ik eet bijna altijd dezelfde met Parmaham en rucola.

Maar een lekkere burger weet ik ook altijd goed te waarderen. En dan het liefst met alles erop en eraan; crispy bacon, gesmolten cheddar en gekarameliseerde uien. Yum… Is het al weekend?”

Het motto van je boek is ‘Niet moeilijk, wel lekker!’ Wat zijn jouw ultieme tips om koken makkelijker en sneller te maken?

“Ik ben ervan overtuigd dat je met een handvol goede ingrediënten al snel wat lekkers kunt maken. Daar begint het mee. Gebruik dus lekkere ingrediënten uit het seizoen, want alleen dan zijn ze vol van smaak. Aardbeien smaken in de winter naar water, terwijl het in de zomer smaakbommetjes zijn.

Daarnaast is een goede voorraadkast essentieel, dan grijp je nooit mis. In Feel Good Food geef ik een aantal tips van dingen die niet mogen ontbreken. Gebruik ook vooral lekkere verse kruiden en specerijen. Dan kan je alles lekker maken.

Een simpele tomatensaus geef je een Italiaans tintje door het gebruik van oregano en basilicum. Zou je aan diezelfde tomatensaus garam massala toevoegen, dan heb je een basis voor een lekkere Indiase curry.

Gebruik ook vooral je vriezer. Bolognesesaus en chili maak ik in bulk, de ene helft gaat meteen op. De andere helft gaat in de vriezer. Als ik dan een keer laat thuis ben heb ik altijd wat lekkers achter de hand.

En de laatste tip: bereid dingen voor. Granen enzo kun je makkelijk van te voren koken. Weet je dat je morgen een lange dag hebt? Snijd die pompoen dan alvast in blokjes. Of rooster alvast wat zoete aardappel in de oven. Dan ben je de volgende dag in 15 minuten klaar.”

Wat kook je graag als vrienden bij je komen eten?

“Als vrienden komen eten vind ik het altijd leuk om in een bepaald thema te koken. Meestal gericht op een bepaald land. Het liefst zet ik de hele tafel vol met verschillende gerechten zodat iedereen kan pakken wat hij wilt.

Zo geef ik graag Italiaanse dinertjes met Anti pasti vooraf en een lekkere pasta daarna. Of een diner met een Arabisch tintje met tajine, couscous, homemade flatbread met baba ganoush en labneh. Of ik maak een complete Indonesische rijsttafel, waar je de hele week van zou kunnen eten. Lekker veel verschillende dingen op tafel en alles proeven, daar houd ik van.”

Afbeelding van gado-gado-springrollsm met pindasaus recept

Wat staat er standaard in jouw koelkast en mag er niet ontbreken in je voorraadkast?

“Kaas! Ik heb altijd kaas in de koelkast. En dan het liefst in verschillende soorten. Op dit moment ligt er halloumi, fetakaas, gruyere, roomkaas, Gormas (dat is gorgonzola met mascarpone), cheddar, brie en natuurlijk een flink stuk Parmezaan.

Met mijn voorraadkast zou ik heel Haarlem kunnen voeden, zo vol is hij. Er ligt vooral pasta, rijst, granen en noedels in. En dan van elk meerdere soorten. En daarnaast heel veel bonen, linzen en peulvruchten maar ook tomatenblokjes, tomatenpuree en blikjes ansjovis en tonijn.

Waar ik het meest trots op ben is mijn specerijenlade, ik heb het gesorteerd op werelddeel (klinkt heel OCD). Ik kan echt niet zonder mijn specerijen.”

Wat weten je lezers nog niet van jou? Wat lust je écht niet, bijvoorbeeld?

“Ik lust eigenlijk alles, maar ben niet zo dol op de wat gekkere ingrediënten zoals orgaanvlees (lever, et cetera).

Ik denk dat mensen niet verwachten dat ik niet elke dag kook. Ik kook denk ik vier keer in de week. Die andere dagen eet ik of buiten de deur of ik doe een Deliveroo’tje. Of ik eet uit de vriezer.

In het weekend bak ik wel vaak wat lekkers. Bijvoorbeeld een verantwoord tussendoortje voor de komende week of iets met heel veel roomboter en chocola. Het draait allemaal om die balans!”

Feel Good Food van Pauline Weuring ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 19,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.