Redactie
Redactie Drinken 30 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… dé chocolade hotspot van de Schotse hooglanden

Na Zwitserse bloedworst en het niet zo smaakvolle Oostenrijkse likeurtje Krautinger, is het tijd voor een zoete lokale delicatesse! Tijdens een woeste roadtrip door het noordelijkste puntje van de Schotse hooglanden belanden we in de chocoladehemel.

Tekst en foto’s: Sofie Vermooten van Something Somewhere.

Schotland staat dan wel niet bekend om zijn culinaire smaaksensaties, één ding uit de Schotse keuken kent iedereen: haggis. Oftewel, een schapenmaag gevuld met schapenhart, -long en –lever, kruiden, bouillon, ui en havermout.

Het geheel heeft zachte, dikke puddingachtige structuur wat soms ook zonder maagomhulsel wordt geserveerd, maar bijna altijd samen met neeps and tatties (koolraap en aardappelen). Ik sla dit nationale vleesgerecht over, maar ga op zoek naar chocolate treats in de Schotse hooglanden.

Roadtrip: de Schotse Route 66

De Schotse hooglanden ontdek ik met onze oude Volvo door de route North Coast 500 te rijden, ‘het Schotse antwoord op de Route 66’. Eindeloze smalle bergweggetjes – waar slechts plek is voor één auto en je dus hoopt op weinig tegenliggers – leiden je door het ruige kustlandschap van de beroemde hooglanden.

Je ziet er schapen, kastelen en woeste groene berglandschappen, maar ook witte stranden en prachtige golfbanen. In bijna ieder dorp dat je tijdens deze vrij verlaten roadtrip aandoet, vind je in de lokale pub stevige maaltijden die je afsluit met een goed glas Schotse whisky.

Ook een aanrader: bezoek er één van de vele traditionele whiskystokerijen, zoals Glenmorangie of de Old Pulteney Distillery.

De chocolade hemel

Op dag drie van onze roadtrip overnachten we in Durness, dat met zijn enkele huizen niet eens een echt dorp te noemen is. Maar hier in het noordelijkste puntje van Schotland komen we eigenlijk maar voor één ding: de lekkerste warme chocolademelk van de wereld.

Althans, dat beloven de borden ons waarop Cocoa Mountain staat aangegeven. De Engelse chocolatiers Paul Maden en James Findlay serveerden hier eerder Yoko Ono en prins Charles. Na een korte en koude wandeling vanuit het ‘dorp’ komen we aan in de Balnakeil Craft Village.

In kleine artistieke ateliers, ooit gebouwd als militaire basis tijdens de Koude Oorlog maar nooit in gebruik genomen, verkopen kunstenaars hier sinds de jaren 60 hun werk. Het blijkt vooral prullaria, maar al snel ontdekken we waar we voor gekomen zijn: het schattige terras van Cocoa Mountain.

Het schattige terras van Cocoa Mountain is gelegen op een oude militaire basis uit de Koude Oorlog, dat nooit in gebruik is genomen en nu vele kunstenaars huist
De keuken, het heilige hart van de Schotse Choco Heaven

The Best Hot Chocolate

Die geur bij binnenkomst! Warme chocoladecroissants met chocolade toffee saus lachen ons tegemoet. Net als de huisgemaakte truffels en bonbons in de heerlijkste combinaties als pecannoten en amandelen, gember en kaneel, chili en limoengras of whisky en honing.

Wij bestellen de klassieker: ‘The Best’ Hot Chocolate, die al sinds 2006 wordt geserveerd. De serveerster vertelt ons dat er standaard drie grote gevulde kannen chocolademelk klaar staan. Zodra die leeg beginnen te raken, maken ze in de keuken verse chocolademelk bij.

Au bain-marie staan grote potten gesmolten witte- en chocolade klaar om de koppen uitbundig mee te versieren. We kijken er watertandend naar…

Hier lik je je vingers bij af

En we worden niet teleurgesteld: een grote kop warme chocolademelk is overspoeld met drizzle van gesmolten witte- en melkchocolade. Je likt er letterlijk je vingers (ok, en ook je kop en schotel, no joke!) bij af, want de rijke chocoladesmaak is fantastisch.

De chocolademelk zelf is gemaakt van cacaopoeder, hete melk en witte-chocolade en room, wat de volle smaak verklaart.

Als de we volgende dag teruggaan – dat effect heeft Cocoa Mountain dus – bestellen we een Mountain Mocha, de koffievariant waar je naast de volle chocosmaak ook een goede dubbel shot espresso doorheen proeft.

Ook de bonbons zijn een choco explosie: in de Chunky Orange vind je grote brokken gekonfijte sinaasappel, in de Dark Whisky een subtiele hint van whisky gemixt met 54 procent cacao ganache.

Online shop

Hoewel geïsoleerd en afgelegen is Cocoa Mountain een echte toeristische publiekstrekker in de regio, want er blijven maar nieuwe gasten binnenkomen in het uurtje dat wij er zitten. Nu denk je misschien: wel erg ver weg dat noordelijke puntje van Schotland.

Maar halleluja, ze verkopen hun heerlijke truffels en luxe bonbons ook online en ze verzenden wereldwijd! Ook een poedermix voor de beroemde chocolademelk is te koop, al kunnen we ons niet voorstellen dat een potje het een originele kopje chocogenot evenaart.

De huisgemaakte truffels en luxe bonbons gaan perfect samen met The Best Hot Chocolate

Cocoa Mountain
8 Balnakeil, Durness, Schotland
cocoamountain.co.uk

Sofie reist samen met haar vriend Bas door heel Europa. Met Something Somewhere reizen en werken ze voor onbepaalde tijd als freelance journalist en video producer. Voor Culy.nl proeft ze in alle landen die ze aandoet een onbekende of bijzondere lokale specialiteit.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.