Zoek niet verder: dit is de beste kaasschaaf die er is
Of je nou kaasliefhebber bent of niet: eigenlijk is er maar één kaasschaaf die ertoe doet en da’s die van Boska. Dat durven we te stellen nadat we het exemplaar in kwestie zelf een keer cadeau kregen, waarbij een vergelijking met een Rolls-Royce de verwachtingen nogal hoog stemde.
Toegegeven: een tijd lang bleef de kaasschaaf onaangeroerd in de lade liggen, immers: als we jarenlang zonder hadden overleefd, hoe onmisbaar kon ‘ie dan zijn? Behoorlijk onmisbaar dus.
Dit is waarom we zweren bij de Boska kaasschaaf
Want zelfs wie zelden een kaasboer in de ogen kijkt, moet toegeven: de kaasschaaf van Boska is echt een hele fijne tool voor in je keuken. Laat ‘m één keer over een kaasje glijden en je merkt meteen wat we bedoelen.
Wij wijten het aan de combinatie van de souplesse waarmee ‘ie glijdt, de stevige handgreep en een superscherp schaafblad. Waar veel kaasschaven haperen of rafelige plakken opleveren, snijdt deze moeiteloos door een oppervlakte heen. Het resultaat levert strakke, dunne plakjes op, zonder daar veel kracht voor te moeten uitoefenen.
De ene kaasschaaf is de andere niet
Daarmee is de kaasschaaf gewoon een lekkere no nonsense tool. Eentje die zonder mopperen doet wat ‘ie moet doen en dat ook heel lang blijft volhouden. Goed om te weten: grof genomen beschikt Boska over twee soorten kaasschaven:
- De Boska kaasschaaf voor harde kazen is wellicht de bekendste. Dat is het langere model van de twee en heeft een blad met kenmerkend diamantpatroon, waardoor voedsel er niet aan blijft kleven. Niet alleen rasp je er fijne plakjes van kazen als Gruyère, Manchego of oude Cheddar mee, ook voor citrus en groenten kun je ‘m inzetten.
- Voor zachte kazen heeft Boska een korter exemplaar, qua looks vergelijkbaar met een dunschiller. Dankzij de kleine tandjes glijdt het schaafje soepel door jongere kazen zonder dat de kaas uit elkaar valt.
Zo gebruiken wij ‘m
Als liefhebbers van de variant voor harde kazen (al twijfelen we er niet aan dat ook z’n zachtere broertje prima werk levert) hebben we ‘m inmiddels veelvuldig gebruikt voor perfect belegde boterhammen, tosti’s en kleinere borrelhapjes.
Over die laatste categorie gesproken: onlangs gaf Mara Grimm ons nog een briljante tip cadeau in Het Parool: “Schaaf met een kaasschaaf een plakje boter af, leg dat op een stukje brood en leg daar ansjovis van goede kwaliteit op; het romige dempt het zout van de ansjovis, zonder dat beide aan smaak verliezen. Een van de lekkerste combinaties die er bestaan.” Die copy pasten we even naar onze eigen keukens.
Zo snijd je kaas met een kaasschaaf
Ook interessant: volgens de regels van de kunst schaaf je kaas van de smalle kant af, niet op het vlakke stuk. Dat zit zo: van schaven op de binnenkant gaat je kaas uithollen en breekt ‘ie sneller. De korst van je kaas snijden en aan de smalle zijde schaven is dus de boodschap, maar doe vooral lekker waar je zin in hebt.
> De kaasschaven van Boska kosten tussen €9,99 en €19,99 en zijn online te koop
Meer keukentools?
- Onze nieuwe favoriete keukentool: een digitale maatlepel van Sharper Image
- De allermooiste koper(kleurige) keukentools
- De Microplane-rasp is onze favoriete keukentool: dit is waarom (en wat je er allemaal mee kunt)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F02%2FDSC00802-2-e1612865031556.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2Fboska-kaasschaaf-1.jpg)