Redactie
Redactie Gadgets 16 jan 2013
Leestijd: 3 minuten

Hoe kook je thuis als een chefkok mét restaurantproof keukengerei?

Elke dag weer zitten we met smachtende oogjes te kijken naar alle fijne kookprogramma’s op televisie. Watertandend kijken we naar al het lekkere eten, de beste koks van Nederland én al het handige keukenmateriaal. Alles is zo mooi en werkt zo goed, van de prachtige messensets tot de perfecte snijplanken in verschillende kleuren en van de beste keukenmachines tot de handigste bakjes om alles in te bewaren.

Wat is er fijner dan je een professionele chef te voelen, in je eigen thuiskeuken? En nee, daar hoef je geen opleiding voor te hebben gedaan! De Culy redactie maakte een lijstje met haar favoriete professionele keukenbenodigdheden. Hoewel je de meeste benodigdheden in winkels als De Bijenkorf, Cook & Co en Dille & Kamille kan kopen, worden nog steeds veel dingen alleen in groothandels verkocht. Daarom hebben we bij elk product een link geplaatst naar de webshop die het online verkoopt, zonder dat je een eigen bedrijf hebt.

Snijplanken

We zien ze overal op televisie en in restaurants: de dikke, gekleurde snijplanken waarmee je heel makkelijk het onderscheid maakt in vis, vlees en groenten. Hoewel tegenwoordig designmerken als Joseph Joseph deze aanbieden voor de thuiskok, geven wij toch de voorkeur aan de dikkere variant.

Ze zijn wellicht minder mooi, maar gaan wel een stuk langer mee. Koop de “echte” snijplanken hier voor gemiddeld €20,- per plank.

Mandolines

Een mandoline kun je tegenwoordig al voor een tientje kopen. Snijd je vaak en veel, investeer dan in een iets duurzamere van een beter materiaal en vlijmscherpe messen.

Denk bijvoorbeeld aan de mandoline van De Buyer à €49,90.

mandoline

Gastronormbakken 

De mise en place is de voorbereidingstijd voor het daadwerkelijke koken. Zorg dat al je ingrediënten netjes gesneden, geschild en getrimd zijn en leg alles netjes in de zogenaamde gastronormbakjes.

Deze metalen bakken worden gebruikt door de meeste horeca-ondernemingen omdat ze super overzichtelijk zijn en makkelijk op, naast en in elkaar passen. Vooral de kleinste maatjes zijn voor ons thuiskoks het handigst, koop deze hier vanaf €3,10.

Bron: Soolsma

Vleesthermometers

Ook zoiets fijns uit horecaland, hoewel het steeds meer begint in te burgeren in de keukens van thuiskoks. De vleesthermometer, digitaal en analoog, blijft handig! Gebruik ‘m ook voor andere dingen als het meten van je suikersiroop en karamel.

Bij De Bijenkorf koop je de mooiste vleesthermometers en kost een digitale slechts €25,50.

Kidde

Met een kidde maak je niet alleen de allerlekkerste en luchtigste slagroom, maar ook espumas, sauzen en soepen. Vul de kidde met een een soep, saus of room en monteer er een gaspatroon op.

Koop een kidde bij De Bijenkorf voor €109,95 en vergeet niet de patronen er bij te halen.

Bakkersbenodigdheden

Schuilt er een tweede Hidde de Brabander of Pierre Hermé in jou? Zorg er dan voor dat je de juiste bakkersbenodigdheden in huis hebt. Wat dacht je van een wegwerp spuitzakken? Of stekers in alle vormen en maten?

Hier koop je alle professionele bakkersbenodigdheden.

Serveerwagens

Schuif ze tegen je aanrecht als verlengstuk, of bedek met een mooi tafelkleed en gebruik het als extra tafel. Hoe dank ook: serveerwagens zijn handig! Je rolt ze overal naar toe en zijn multifunctioneel.

Helaas zijn deze vaak wel iets duurder, máár ze gaan dan ook wel een koksleven mee. Koop je serveerwagen bij Ikea voor €129,-.

Bron: Ikea

Bakblikken

Vanaf het moment dat je er een hebt kan je niet meer zonder. De rechthoekige blikken met een klein randje zijn handig, zó handig. Waarvoor? Eigenlijk alles. Denk aan koekjes bakken, een dunne laag biscuitdeeg maken, dingen op laten rusten en ga zo maar door.

Koop een standaard bakplaat met anti-aanbaklaag bij Dille & Kamille voor €8,95.

Regaalwagens

Oke, ze zijn misschien niet zo mooi, eigenlijk helemaal niet, maar wel ontzéttend handig! Zet er een naast je koelkast en het valt al gelijk een stuk minder op. Fijn is dat je zelf kan bepalen hoe je het indeelt; de hoogte tussen de bakken en planken kan je helemaal zelf bepalen. Gebruik het bijvoorbeeld om grote potten en pannen te stallen of voor servies.

Hier koop je al een regaalwagen voor €275,-.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.