Redactie
Redactie Gadgets 2 aug 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy test: slushy maker van JML

Het is heet in Nederland, dat moge duidelijk zijn. De televisiereclame voor de slushy maker kwam dan ook als geroepen. De Culy-redactie rende naar Blokker en testte ‘m uit.

Slush puppy’s kennen we allemaal nog van vroeger, al dan niet met een heftig chemisch kleurtje. Thuis slushy’s maken is lekker, maar niet zo makkelijk: je zou de vloeistof in een diepvriesbakje moeten doen en constant moeten doorroeren.

Er zijn verschillende slushy makers op de markt; bijvoorbeeld van Zoku (bekend van de ijsvormpjes), voor €25,-. Da’s niet gering. Wij probeerden de Chill Factor Slushy Maker van JML, onder andere te koop bij Blokker. JML maakt meer handige, en vaak goedkopere gadgets: van neustrimmers tot stoomapparaten. De slushy maker van JML kost €14,99.

IMG_8616IMG_8617

Hoe werkt het?

In de doos zit een flexibele beker,  twee losse ringen, een deksel en een rietje met lepel eraan. In de beker zit rondom een koelelement gevouwen, zoals we die uit koelboxen kennen.

Allereerst moet de beker in de diepvries. Of althans: het koelelement. Het liefst rechtop, aldus de handleiding, maar zo hoog zijn onze diepvrieslades helaas niet. Plat dan maar. In de handleiding staan verschillende aanduidingen voor hoe lang dat moet: “een geruime tijd”, daarna “4 tot 6 uur” en daarna “tot het is bevroren”. Ruim 5 uur later halen we de beker met het element uit de vriezer; helaas nog lang niet koud genoeg. Het element los invriezen wordt poging twee.

De volgende dag is het element absoluut koud genoeg. Helaas past -ie niet meteen goed terug in de beker. Logisch, want het element is een beetje uit z’n vorm gegaan. Even flink in de beker duwen. Conclusie: vries het element echt met de beker eromheen in. Ook de twee ringen die je aan de beker moet draaien, zijn een beetje scheef, waardoor het niet helemaal goed aan te draaien is. Je merkt nu de lage prijs; de kwaliteit van de materialen is niet helemaal top.

IMG_8642

Tijd om slushies te maken!

Wij gingen aan de slag met cola; een klassieke slush-smaak. De drank die je in de beker giet, moet (koelkast)koud zijn. Heel diep is de beker niet; wij deden er een half glas cola in. Na 30 seconden in de flexibele beker te hebben geknepen, vormen zich de ijskristallen. Allereerst lijkt dit meer op ijsschaafsel met colakleur dan echt een slush, maar als je even door gaat met knijpen en een paar keer met de speciale lepel roert, heb je al gauw een mooie slush. Hij doet precies wat -ie belooft. De slush is lekker, precies zoals vroeger!

Een groot nadeel is de diepe richels van het koelelement: hier gaat de consistentie tussenzitten, wat niet echt heel handig is met leeglepelen of drinken. Bij de duurdere concurrent, de slush maker van Zoku (zie hier een filmpje), is dit binnenoppervlak glad en is de slush veel makkelijker te drinken. Het is duidelijk dat ze bij JML hierop flink bespaard hebben; echt praktisch is het niet.

Je kunt de beker zo vaak gebruiken als je wil. Helaas mag hij niet in de afwasmachine; afsoppen met warm water en afwasmiddel does the trick. Dan weer terug in de vriezer en wederom een nachtje wachten.

Voordelen

– Makkelijk in het gebruik
– De slushes zijn (als het koelelement eenmaal koud is) supersnel klaar
– Niet heel erg duur
– Volop verkrijgbaar

Nadelen
– Het koelelement moet vrij lang in de vriezer
– De materialen en productie van de beker zijn van lage kwaliteit
– De richels tussen de compartimenten van het koelelement zijn erg onhandig
– Je kunt maar één slush per keer maken. Heb je meerdere kinderen, dan zul je toch een aantal bekers moeten aanschaffen.

IMG_8643IMG_8647IMG_8648IMG_8649

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.