Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Gadgets 30 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… de UNA grill: een draagbare barbecue

Met de UNA grill is barbecuen opeens voor iederéén weggelegd. Zelfs als je slechts beschikt over een pietepeuterig balkon (of geen balkon). Dit handige kleine barbecue’tje neemt namelijk heel weinig ruimte in. Bovendien neem je ‘m zó mee naar strand of park.

Je kent dat wel: je beschikt over een piepklein stadsbalkon (of misschien heb je wel helemaal geen balkon), en o, wat kun je dan verlangen naar barbecuen in de zomer.

De UNA grill stilt je verlangen: deze slimme barbecue is ontzettend compact, waardoor hij zelfs in het kleinste huishouden past. Aan het lederen handvat neem je ‘m zo – als een handtas – mee naar buiten.

Una Grill

Het begon met een verschroeide tafel

UNA is ontstaan naar aanleiding van een verschroeide tafel tijdens een vakantie in Ivoorkust. Een vader en zoon wilden barbecuen, flansten zelf een tafelgrill in elkaar, aten er lekker van en ontdekten toen dat hun barbecuepraktijken de eettafel compleet hadden geruïneerd.

Terug in Amsterdam kwamen zij op het idee van de UNA grill. Het moest een handzame barbecue worden met een slim ontwerp, die je veilig op tafel kunt zetten en overal mee naartoe kunt nemen. Op Kickstarter sloeg het idee meteen in als een bom: ze hebben nu al het dubbele van het beoogde budget opgehaald.

Een prachtig verhaal, maar is deze gadget ook fijn in gebruik? Culy test ‘t zelf op een wat druilerige zomeravond (maar dat mag de pret niet drukken!).

Slim ontwerp

Wat meteen opvalt, is het toffe ontwerp van de UNA. Hij is er in vijf verschillende kleuren: wit, zwart, lichtblauw, turquoise en aardbeienrood. De deksel doet meteen dienst als standaard onder de grill. Zo komt de hete grill niet direct in contact met je tafel.

Onderin de barbecue zit een asla, daarboven hangt een stalen mandje waar houtskool en briketten ingaan.

Het grillrooster kun je aan twee kanten kunt gebruiken: de ene kant heeft inkepingen voor satéstokjes of spiezen. Ideaal voor saté! De andere kant is een platte grill. Daar kun je vis, groenten en stukken vlees op grillen.

UNA grill

Uw reporter moet bekennen niet zo van toestanden met vuur en houtskool te houden, maar met de UNA grill wordt het ineens leuk. Doordat de grill compact is, is het geen loeiheet apparaat waar je boven staat te zweten. De buren worden niet uitgerookt. En het is leuk om met een groep vrienden rond het apparaatje te kruipen.

Bovendien is zo’n kleine barbecue superhandig als je maar met z’n tweetjes bent: je hoeft niet een halve zak briketten op te branden, alleen maar om je barbecue op temperatuur te krijgen.

una grill saté

Culy ontdekt…

We beginnen met het grillen van saté. Daarvoor gebruiken we de kant met de inkepingen, waar de satéstokjes perfect inpassen. De saté komt eruit te zien zoals je wilt dat saté van de grill eruitziet: heerlijk geroosterd. Je kunt de stokjes makkelijk draaien tijdens het grillen.

Wél jammer is het dat ze eenmaal omgedraaid niet blijven hangen: je moet ze zelf vasthouden omdat ze anders terugrollen. Maar als de grill toch voor je neus op tafel staat, is dat geen vervelend klusje.

Daarna testen we de platte grillkant. Daarop gaan grote gamba’s aan een spies, een stukje zeebaars en maïskolven. De garnalen en zeebaars zijn zó klaar (en de vis blijft bovendien niet plakken, mede dankzij deze tips) en hebben die authentieke barbecuesmaak.

vis van de barbecue

Hetzelfde geldt voor de maiskolven, die we eten met wat uitgeknepen limoen en grof zeezout.

maiskolven bbq

Opruimen & schoonmaken

De UNA grill blijft daarna nog een flinke tijd heet. Maar als de briketten eenmaal zijn opgebrand, is ‘ie redelijk snel afgekoeld. Je haalt de roosters eruit, daarna kun je de aslade uitkloppen boven een prullenbak.

Zie je al op tegen het schoonmaken? Dit is ideaal: de roosters kunnen gewoon in de vaatwasser! Ze worden niet als nieuw (je ziet wat brandplekjes en andere sporen van gebruik), maar dat is misschien logisch gezien de hitte die we erop los hebben gelaten.

De buitenkant van de barbecue wordt trouwens wél weer glanzend schoon door er gewoon even een doekje over te halen of het ding af te spoelen met water. Al met al is de UNA dus ook makkelijk schoon te maken.

UNA grill

Het eindoordeel

Ons oordeel? Waar wegwerpbarbecues onstabiele, vrij gevaarlijke dingen zijn die nooit goed heet willen worden en je tafel naar de gallemiezen helpen, is de UNA grill i-de-aal.

Het vernuftige design en het compacte formaat maken ‘m reuze handig. Niet alleen on-the-go, maar ook gewoon voor thuis. Wij willen niet meer zonder!

Wil je ‘m ook? Op Kickstarter kun je je nog t/m 14 juli inschrijven op het project. Voor € 99 euro krijg je dan een UNA Grill ter waarde van € 149,95.

una grill saté

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.