Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 1 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Culy test: 3 x zelf ijsjes maken zonder ijsvormpjes

In de zomer snacken we ons gek aan waterijsjes. Zelfgemaakt zijn ze het lekkerst. Maar als je keukenkastjes al uitpuilen, ga je niet ook nog allerlei ijsvormpjes aanschaffen, toch? Gelukkig staat het internet vol met manieren om zelf ijsjes te maken zónder ijsvormpjes. Culy testte er drie.

1. Yoghurtijsjes maken

Vroeger deden we het met Danoontjes, nu kun je ook van je grotemensen-yoghurtje een lekker yoghurtijsje maken. Het enige wat je nodig hebt, is een ijslollystokje. Die zijn bijvoorbeeld te koop bij Xenos en bij sommige kookwinkels. Als alternatief kun je een theelepel gebruiken.

Tip: kies liever voor smallere ‘hoge’ yoghurtbekertjes dan van die lage die je tegenwoordig veel ziet, om het gewicht goed over het stokje te verdelen. Maak met een mesje een inkeping in het dekseltje en zet een ijsstokje rechtop in het midden van het dekseltje. Vries een paar uur in en je hebt yoghurtijsjes.

Lekker met kokosyoghurt of yoghurt met een laagje bosvruchten. Test geslaagd!

2. IJsjes uit de ijsblokjeshouder

“Gebruik een ijsblokjesvorm!”, roepen ze op Pinterest. Het lijkt een slim idee, want bijna iedereen heeft wel zo’n ijsblokjeshouder in huis. Maar o, wat een gedoe.

Ten eerste moet je de lade van je vriezer helemaal leeg maken, want de ijsblokjeshouder moet wel rechtop staan, op een stevige ondergrond.

Ten tweede moet je de vakjes zien te vullen met limonade zonder te morsen. En zie het ding dan maar eens tot de rand toe gevuld met limonade naar je vriezer te bewegen!

En dan het irritantste: de ijsstokjes blijven natuurlijk niet rechtop staan in de limonade. Nee, daarvoor moet je gedurende een paar uur checken of het ijs al hard genoeg (maar nog niet té hard!) is om de stokjes in te planten. Na ongeveer vijf uur is het zover.

Toch komen onze zelfgemaakte ijsjes een paar uur later uit de vriezer met stokjes die schots en scheef staan. Bovendien hebben we nu piepkleine waterijsjes. Niet iets om heel blij van te worden… Kortom: fail.

3. De zelfgemaakte Calippo

In onze jeugd was er niks lekkerders denkbaar dan een Calippo. Onze ouders hebben nog een trauma, omdat het laatste gesmolten restje nog weleens op de achterbank van de auto belandde. Maar inmiddels zijn we oud en kundig genoeg om een Calippo te eten zonder te morsen. Of nou ja… dat zou je denken (zie laatste alinea).

In Puerto Rico maken ze ze trouwens ook. Limbel heten ze daar en ze worden gemaakt door kokosroom, melk, kokosmelk, water en vanille-extract in te vriezen in plastic bekertjes. Supermakkelijk!

Zo kun je ook zelf Calippo’s maken door je favoriete limonade in plastic bekers in te vriezen. Zorg dat ze rechtop kunnen staan in je vriezer en na een paar uur heb je waterijs. Je kunt het ijsje via de wanden van het bekertje omhoog drukken.

Kijk wel uit dat je niet te hard drukt: dan belandt je ijsje op het gazon (dit is mogelijk een waargebeurd verhaal…).

zelf ijsjes maken