Redactie
Redactie Gadgets 30 jun 2014
Leestijd: 6 minuten

Culy test… de Hurom HE slowjuicer

We hebben er al eerder uitgebreid over geschreven: slowjuicers en sapcentrifuges. Zoals in de vorige eeuw de broodrooster tot de vaste uitrusting van de keuken ging behoren, en later ook de handmixer, de keukenmachine en de blender, lijken de sapcentrifuge en de slowjuicer op weg net zo onsterfelijk te worden.

Was het eerst voor veel mensen nog een ver-van-hun-bed-show, inmiddels is een groot deel van de foodies om en staat er een sapcentrifuge of slowjuicer op het aanrecht. Even wennen, zo’n gevaarte, maar als je eenmaal aan de sapjes bent, is -ie net zo onmisbaar als je koffiezetapparaat.

Hoewel sapcentrifuges prima zijn voor basis-sapjes en versgeperste jus d’orange in de ochtend, vergt het maken van écht goede juices toch echt een slowjuicer. Wij testen een prachtig exemplaar uit voor Culy: de Hurom HE slowjuicer.

Culy0029

Wat is het?

De Hurom HE is een verticale slowjuicer. Handig, want hierdoor neemt het apparaat veel minder ruimte in dan een horizontale juicer. Daarnaast kunnen ingrediënten makkelijker geperst worden zonder extra aan te hoeven stampen. Sorry, spierballen: de machine doet het meeste werk. Zelfs de aanstamper blijkt eigenlijk vrijwel nooit nodig.

Daarnaast heeft deze slowjuicer iets wat niet alle modellen op de markt hebben: een sapstop. Deze afsluitbare opening zorgt ervoor dat het sap rond de zeef al mengt, je hoeft dus zelf niet meer door te roeren in je glas. Daarnaast kun je lekker blijven persen zonder op te letten of het glas onder het tuitje al vol is; je zet gewoon de stop dicht, plaatst na afloop pas een glas of karafje eronder, en zet dan de stop open. Zo tap je als het ware het verse sap direct in je glas. Scheelt een hoop geknoei; met eerdere juicers die we hebben getest, is het glas regelmatig snel vol en stroomt -ie over.

Wat kun je er allemaal mee maken?

Een veel gehoorde opmerking over slowjuicers is: ‘waarom zou ik deze nemen, als je al een blender en/of een sapcentrifuge hebt?’ Begrijpelijke vraag, maar de slowjuicer blijkt geen modeding of onnuttige uitvinding, maar voegt echt wat toe. Je kunt echt vrijwel alles er moeiteloos in persen. Zowel hard als zacht fruit, en allerlei soorten groenten: van bleekselderij en wortels, tot paprika en tomaat.

In sapcentrifuges merkten we vaak dat zacht fruit niet geperst werd, maar meteen tegen de zijkant geduwd. Gooide je er een duur doosje frambozen in, dan kwam maar een paar procent echt in de centrifuge terecht. Bij deze slowjuicer blijkt dat heel anders te gaan: daar wordt écht alles meegenomen en kleurt het sapje al snel frambozenrood. We testten dat bijvoorbeeld met een klein stukje gember: alle smaak zat in het sapje (en flink ook!), in de pulpbak zaten alleen wat kleine vezeltjes van de gemberschil. Bij een gewone sapcentrifuge zou het kleine stukje gember zo de bak doorvliegen en nooit in je glas terecht komen.

Sommige fruit en groenten moet je wel een beetje kleiner snijden, vooral als ze hard of vezelig zijn. Appels gaan er bijvoorbeeld niet in één keer doorheen, wat wel bij sommige grote sapcentrifuges kan.

Hoe smaakten de sapjes?

Heerlijk. Maar we waren vooral verrast door de pure smaak. Een klein stukje gember proefde je direct heftig terug, een stuk limoen wat meegeperst was in een ander sapje, kwam volledig door. Da’s even wennen: als je een sapcentrifuge gebruikt, zijn de sapjes daarvan vaak wat milder en minder heftig. Bij de slowjuicer komt álle smaak in je glas, en dat is meteen even wennen, want de volgende keer doen we er niet meer zo’n ‘groot’ stuk gember in.

Fijn bij de Hurom is dat je een fijne en een grove zeef hebt, de eerste is perfect voor dunne sapjes van hardere groenten en fruit, zoals wortels en appels. De grove zeef is weer beter voor zachtere ingrediënten, zoals tomaten en aardbeien.

De leukste klus (ahum): schoonmaken

Wat veel mensen tegenhoudt een slowjuicer aan te schaffen, is het schoonmaakwerk. Tijdens het testen van de Hurom HE kregen we ook regelmatig opmerkingen: “zo, succes straks, met opruimen!”. Echter blijkt dat best wel mee te vallen.

Nee, helaas, je kunt hem niet zo in de vaatwasser zetten. Da’s jammer. Maar door een glas water in de slowjuicer te doen en deze kort aan te zetten met de sap-stop er op, worden de onderdelen al voor een groot deel schoongespoeld. Handig! De losse onderdelen kan je vervolgens eraf halen en zo onder de kraan afspoelen en eventueel met het bijbehorend borsteltje schoonmaken.

Je bent er wel eventjes mee bezig, maar het is geen kwartier durend werk. Onze tip is wel om het meteen schoon te maken na het juicen; aangekoekt pulp eraf halen, is namelijk geen pretje.

Mocht je deze slowjuicer aanschaffen, wees dan niet ontmoedigd als je na de eerste schoonmaakbeurt niet meer exact weet hoe alle onderdelen ook alweer in elkaar schuiven. Dat was voor ons ook even puzzelen met de handleiding erbij, je moet alles op een bepaalde manier in elkaar klikken. Maar als je dit drie keer gedaan hebt, vergeet je het nooit meer.

En verder?

Deze slowjuicer weegt 6 kilo en heeft een lekker lang snoer, van 1.4 meter. Wij waren blij verrast over het geluid wat -ie produceert, dat is er namelijk amper. Veel minder dan sapcentrifuges die we eerder testten, waarbij het leek alsof er een trein door de keuken reed.

In de doos vind je uiteraard de machine, een aanstamper, een fijne zeef en een grove zeef, een bak om het sap op te vangen en eentje om de pulp op te vangen. En dan nog twee schoonmaakborsteltjes en een receptenboekje.

Op de machine zit 5 jaar garantie op motor en 2 jaar garantie op de losse onderdelen.

Conclusie

De Hurom HE slowjuicer is echt een pareltje onder de slowjuicers. Hij neemt niet teveel ruimte in op het aanrecht, is stabiel en heeft fijne features, zoals de sapstop. Dat is echt een groot pluspunt. Het sap wat eruit komt is ontzettend vol van smaak, er komt véél sap uit en de pulp is gortdroog, wat betekent dat al het sap echt in je glas zit, en niet straks in de vuilnisbak. Harde groenten, zacht fruit, vezelig fruit: dit apparaat kan het moeiteloos aan.

Het schoonmaken is niet het allerleukste werk, maar gaat vrij makkelijk. En tsja, het schoonmaken hoort er bij, bij elk model slowjuicer (en sapcentrifuge). Wij gaan hem nog vaak gebruiken – en ook schoonmaken, dus….!

De  Hurom HE slowjuicer kost € 349,- en is te bestellen via Slowjuice.nl. Culy-lezers krijgen 5 procent korting als je via Slowjuice.nl een slowjuicer van het merk Hurom koopt (hoeft dus niet exact dit model te zijn), met de kortingscode culy.nl5. Deze kun je invullen bij het bestelproces en is geldig tot 31 augustus 2014.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.