Zo maak je de allerlekkerste fried rice

Culy 8 feb 2017 Inspiratie

Fried rice, gebakken rijst, is net zo simpel te maken als het klinkt. Maar waarom is het in Azië dan altijd zo extreem lekker? En hoe krijg je het thuis in Nederland net zo smakelijk? Culy geeft tips.

De basis

Fried rice maak je het beste met koude gekookte rijst, liefst van de avond ervoor. Dit gerecht is dus perfect voor die restjes uit de koelkast (die je zelf hebt gemaakt of hebt afgehaald bij de Chinees).

De soort rijst maakt niet heel veel uit, maar het beste kun je Japanse kleefrijst (sushirijst) of jasmijnrijst gebruiken met een medium-grote korrel.

Fried rice with beef

De smaakmakers

Klassieke smaakmakers in fried rice zijn ui en knoflook, fijngesneden bosuitjes en vloeibare ingrediënten als sesamolie, sojasaus en vissaus. Ook gehakte koriander is een lekkere toevoeging (als je van koriander houdt!) en een fijngesneden gebakken omeletje smaakt top.

Voor een Koreaanse twist voeg je kimchi toe, zoals in dit recept. Ook altijd lekker: gebakken uitjes als krokante topping. De chef in de video hieronder gebruikt zelfs chips als krokant element. Ook voegt hij op het einde in de wok een eetlepel bouillon toe.

Uiteraard kun je de rijst zo uitgebreid aankleden als je zelf wilt. Als een bijgerecht is het fijn om het wat simpeler te houden, maar eet je de kom als hoofdmaaltijd, dan is het lekker om kip of varkensvlees toe te voegen en groenten als wortel, doperwtjes, edamame of taugé.

Zo maak je fried rice

Zet een wok of grote koekenpan op het vuur, voeg een scheut olie toe en laat goed heet worden. Voeg ingrediënten als ui en knoflook als eerste toe en laat op hoog vuur even kort aanfruiten. Voeg dan de koude rijst toe, schep het geheel goed door elkaar en voeg andere smaakmakers toe.

Bak ongeveer 5 minuutjes op medium tot hoog vuur. Breng tot slot extra op smaak met zout en peper. Kruiden als koriander kun je het beste op het allerlaatst toevoegen, als het vuur al uit staat.

Serveer de fried rice in voorverwarmde kommetjes.

Fried rice with beef

Reageer op artikel:
Zo maak je de allerlekkerste fried rice
Sluiten