Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 25 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De sjiekste fried chicken du moment: bij dit restaurant in New York ben je zo $1500 kwijt

Waar fried chicken voorheen vooral bekend stond als betaalbaar fastfood, wordt het inmiddels ook als haute cuisine geserveerd. Zo getuige ook Coqodaq: een restaurant in New York City waar je rekening al snel kan oplopen tot duizenden (!) dollars.

En die dollars zitten ‘m dan niet alleen in de kip.

In dit restaurant eet je fried chicken met een prijskaartje

Het is comfort food 2.0 voor velen: fried chicken. Door velen gekoesterd wanneer het in een bucket van een zekere keten wordt geserveerd, door anderen wanneer het met finesse op Japanse wijze wordt bereid. En daar is Simon Kim, eigenaar van een met Michelin-ster bekroonde steakhouse Cote, zich maar al te bewust van.

Fried chicken deluxe

Hij opende daarom Coqodaq, een restaurant op Manhattan dat hij zelf als ‘de kathedraal van fried chicken’ bestempelt in een interview met Eater New York. En al zou een kerk voor iedereen toegankelijk moeten zijn, bij Coqodaq is dat niet helemaal het geval: naast fried chicken staat het menu voornamelijk vol met kaviaar en champagne – naar het schijnt behoort de kaart met champagne zelfs tot de meeste uitgebreide die er zijn.

Het menu

De fried chicken heeft in zijn 8 weken durende leven beter gegeten dan jij ooit in je hele leven zal doen. De kip eet namelijk enkel ‘afgedankte’ misvormde groenten van de biologische markt en – nu komt het – groenteafval van Michelin-restaurants. Vervolgens wordt de kip gedompeld in een jasje van glutenvrije rijstebloem en tot 3 keer toe gefrituurd. Verrassend genoeg is die kip dan nog enigszins betaalbaar. Voor een menu genaamd ‘The Bucket List’ betaal je 38 dollar, inclusief voorgerecht, verschillende bijgerechten én citroen-softijs toe.

Zeep van Hermès

Toch richt Coqodaq – een combinatie van het woord kip in het Frans en in het Koreaans – zich op de welgesteldere clientèle. Een poepsjiek interieur met referenties naar een kathedraal, handzeep van Hèrmes en een ellenlange lijst met Champagne en kaviaar: het zijn elementen die een bepaalde doelgroep meer aanspreekt dan alleen de liefhebbers van goede kip.

Meer over gefrituurde kip:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.