Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

De grappigste voedselautomaten voor foodies wereldwijd

Wij hebben in de meeste supermarkten dan wel de sinaasappel-persmachine staan (en o ja, we hebben natuurlijk de automatiek van FEBO), maar in de rest van de wereld zijn ze nog even een paar stappen verder qua food machines ofwel voedselautomaten. Wij verzamelden de grappigste food machines wereldwijd en vragen ons af: wanneer komen deze onze kant op?

Vooral in Japan, Singapore en Taiwan zijn voedselautomaten booming. Op sommige plekken zijn er zelfs speciale restaurants die enkel bestaan uit food machines (zie helemaal onderaan dit artikel). En het leuke is: de maaltijden die uit deze machines komen, zijn vaak van een verrassende hoge kwaliteit.

Nog even voor de goede orde: wij hebben het hier niet over de automaten waar een bevroren kant-en-klaar maaltijd uit komt die je nog in een magnetron (vaak naast de machine geplaatst) moet opwarmen, maar over voedselautomaten die – indien de maaltijd warm geserveerd wordt – warme maaltijden uitspugen. Helemaal ready to eat dus. Hoe cool is dat?

Hieronder een paar van de grappigste voedselautomaten die we online tegenkwamen:

De omelet machine

In een supermarkt in Singapore staat een heuse omelet machine. Bij een soort saladebar schep je ingrediënten in een klein bekertje en die plaats je vervolgens in de machine. De Omi Omelette Machine is uitgevoerd met een robotarm die zelf boter in een pannetje doet, de ingrediënten bakt, daar dan weer een soeplepel geklutste eieren bij doet en – jawel! – de omelet omdraait met een spatel.

De notenboter machine

We vinden amandelboter misschien nog wel lekkerder dan pindakaas. Oeps, zeiden we dat echt? Bij de supermarkten van Whole Foods in Amerika staan machines die de amandelboter vers voor je maken. Kunnen we dat hier ook rap krijgen a.u.b.?

De dashi automaat

Dashi (een bouillon die wordt getrokken van kombu en bonito flakes) is een zeer geliefd ingrediënt in de Japanse keuken. Deze umamibom is de smaakmaker in ramen, Japanse omelet (tamago), misosoep en zelfs in gewokte spinazie. Je kunt je voorstellen dat de gemiddelde Japanner in paniek is als zijn voorraadje dashi op is. Maar daar hebben ze gelukkig wat op bedacht: de dashi automaat. Gevuld met fles na fles vol met dashi. Zo’n automaat kun je in Japan gewoon bij het station aantreffen.

De katsu sando automaat

Het is geen geheim dat we bij Culy dól zijn op katsu sando. Dat krokante korstje om mals, sappig vlees en dat allemaal op een zompige sandwich met flink veel Japanse mayonaise en tonkatsu saus. We hebben er inmiddels een beproefd recept voor, maar het leven wordt toch wel vele malen makkelijker met de katsu sando automaat. Gespot in Japan. Mogen we er eentje op kantoor?

De oester automaat

Bij L’Huitrière de Ré, een kweker en distributeur van verse oesters in Frankrijk, staat een oester automaat. Het werkt als volgt: je tikt het nummertje in van de oesters die je wil kopen. Vervolgens reken je af met een creditcard. Als de betaling is geaccepteerd, gaat het vakje open.

De suikerspinautomaat

Koop je weleens een suikerspin en heb je dan ook altijd medelijden met degene die de suikerspin moet maken (en daardoor langzaam vanaf zijn armen naar boven zelf in een suikerspin verandert)? In Japan is dat voorgoed verleden tijd. Daar hebben ze namelijk een suikerspinautomaat. Sterker nog: het is ware suikerspinkunst wat deze machine produceert. Zo kun je je wolk van suiker ook in de vorm van een bloem of een hartje laten spinnen.

De cupcake automaat

Mocht je denken dat de cupcake compleet is uitgestorven: bakkerij Sprinkles in Los Angeles bewijst het tegendeel. Hun ‘cupcake ATM’ is vooral een bedevaartsoord voor selfie makende influencers. Maar mocht je toevallig heel erg trek hebben in een sweet treat: Sprinkles zou wel één van de beste cupcakebakkerijen van Amerika zijn.

Sprinkles cupcake automaat
Bron: Unsplash

De Franse frietjes automaat

In Maleisië staat een automaat die warme Franse frietjes voor je bakt. Als je voor het apparaat staat, schijn je de frituur zelfs horen borrelen en sissen. De warme frietjes komen in een rond, open bakje uit de automaat. Als je klaar bent, kun je het bakje zelfs recyclen door het terug in de machine te duwen.

De kokosnoot automaat

In Singapore staan diverse automaten waar je een verse kokosnoot kunt halen. Zodra je hebt afgerekend, wordt er een gat in de verse kokosnoot geboord, waar je vervolgens zelf alleen nog maar een rietje in hoeft te steken.

De zero waste vending machine

In New York staan zero waste voedselautomaten van Fresh Bowl. Zij vullen de automaten met gezonde maaltijden als salades, curry’s en ontbijt die verpakt zitten in mooie, glazen potten. Is je maaltijd op, dan scan je de streepjescode van de pot voor de automaat. Daarna mag je de glazen pot in de bijbehorende kluis plaatsen en wordt er twee dollar tegoed op je rekening gestort, voor een volgende maaltijd. Gezond, duurzaam en lekker, aldus de makers.

De warme pizza automaat

Op diverse plekken op de wereld staan inmiddels voedselautomaten waar een warme pizza uit komt. Van Japan tot Amerika: je komt ze heel veel tegen. Wij wachten tot nNea pizza in Amsterdam er met eentje komt, zodat we niet meer in de rij hoeven staan.

De ramen automaat

Stel je voor: het is laat, je hebt honger. Alle restaurants zijn al gesloten en je koelkast is leeg. En dan loop je langs een automaat waar warme Japanse ramen uitkomt. Halleluja! In Japan zijn er verschillende van die ramen automaten. Het is vaak nog wel een hele truc om zo’n warme, tot de rand gevulde kom ramen veilig uit de automaat te tillen. Maar je moet er wat voor over hebben…

Voedselautomaten restaurant in Japan

In Japan is er zelfs een restaurant dat compleet uit voedselautomaten bestaat! Bij Jihanki Shokudou ga je langs voor een betaalbare maaltijd die je zelf bij één van de automaten bestelt. Er is geen personeel aanwezig en uiteraard is alles zelfbediening. Hee, gezellig is misschien anders, maar voor studenten, jongeren en iedereen met haast is dit ideaal. Zie het in onderstaande video:

Dit vind je vast ook leuk:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.