Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Bij deze automaat kun je 24 uur per dag verse oesters kopen

Het kan je zomaar besluipen: een onstilbare trek in oesters. In Frankrijk kun je die trek nu stillen bij een automaat die verse oesters verkoopt. 24 uur per dag, zeven dagen per week. Waarom hebben wij dit niet?

West-Frankrijk

De oester automaat staat voor de deur bij L’Huitrière de Ré: een kweker en distributeur van verse oesters, die ook een eigen winkel runt. De winkel zit in Ars-en-Ré, gelegen op Île de Ré: een eilandje in het westen van Frankrijk.

De eigenaren vonden het sneu dat mensen zo vaak voor een dichte winkel kwamen te staan. Daarom zochten ze naar een oplossing om deze mensen tóch van oesters te kunnen voorzien. En – twee vliegen in één klap – ze kunnen er ook de oesters in kwijt die aan het einde van de dag nog niet zijn verkocht, maar die toch nog vers zijn.

oester automaat

Kakelvers

Het idee van een oester automaat was geboren. Een fabrikant heeft een aangepaste automaat gemaakt, waar de dozen met oesters perfect in passen. Ook wordt ervoor gezorgd dat de oesters goed vers blijven: het bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid.

De oesters kosten hetzelfde als in de winkel: € 6,90 voor een dozijn. Maar er is keuze uit verschillende soorten die je bijvoorbeeld ook per 50 stuks kunt kopen.

oester automaat

Zo werkt de oester automaat

Het werkt als volgt: je tikt het nummertje in van de oesters die je wil kopen. Vervolgens reken je af met een creditcard. Als de betaling is geaccepteerd, gaat het vakje open. Alle oesters worden trouwens dicht verkocht: je moet ze zelf openen.

Als de winkel tegelijkertijd geopend is, kun je daar ook toppings voor de oesters bestellen, zoals vers zeewier.

Bron: L’Huitrière de Ré

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.