Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 28 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Er is nu ook roze sla: Radicchio del Veneto

We hadden al groene sla, gele sla, paarse sla, rode sla, gespikkelde molsla en nu is er ook roze sla. Radicchio del Veneto heet deze slasoort, die afstamt van de radicchio. En die stamt dan weer af van witlof.

De roze sla – die ook wel La Rosa del Veneto of roze radicchio wordt genoemd – wordt hoofdzakelijk geteeld in Italië. In de regio Veneto (in het Noord-Oosten van Italië) om precies te zijn en dat is dan ook hoe deze slasoort aan zijn naam komt. Maar ook in Californië en Pennsylvania wordt deze slasoort inmiddels verbouwd.

Roze sla

En geef de Italianen en Amerikanen eens ongelijk: de sla is gehuld in de laatste modekleur. Want mocht het je ontgaan zijn: millennial pink (een zachtroze tint) was dé kleur van 2017, die nu nog steeds erg populair is. De roze kleur verscheen dan ook veelvuldig op muren, stoelen en tafeltjes in restaurants. Er zijn zelfs restaurants die hun gerechten opdienen op zachtroze borden.

Maar goed, terug naar de sla. Want hoe kan het dat deze roze sla precies de laatste modekleur heeft? Gelukkig gaat dat op natuurlijke wijze. De planten worden door de telers zo geplaatst, dat ze kunnen groeien in het donker. Daardoor worden de stam en de stengels niet blootgesteld aan direct zonlicht en kan de sla een mooie roze tint ontwikkelen.

Hoe smaakt roze sla?

En de smaak? Die zou lichtzoet en lichtbitter tegelijk zijn. Je kunt het trouwens zelf proeven, bijvoorbeeld bij restaurant The Finch in New York. Daar maken ze de roze sla aan met peer, cipollini ui, pijnboompitten, basilicum, geraspte sinaasappelschil en ingelegde mosterdzaadjes. Ook Yellow Magnolia Café in Brooklyn maakt er prachtige gerechten mee.

De biologische Amerikaanse supermarktketen Whole Foods verkoopt de sla inmiddels al en we hopen dat ‘ie binnenkort ook bij de Hollandse groenteboer ligt…

roze sla
Bron: Yellow Magnolia Café

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.