Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 13 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Drop eens een eitje in je soep en maak ‘egg drop soup’

Voor egg drop soup wordt een geklutst eitje in hete soep geroerd tot er gestolde vlokjes ei door de soep dwarrelen. Eenvoudig, geniaal of het proberen waard? Allemaal.

Chinese klassieker

In China is egg drop soup een klassieker in restaurants of als verwarmende afhaalmaaltijd bij guur weer. Fun fact: wanneer je de Chinese term voor het gerecht letterlijk zou vertalen, levert dat het woord egg flower soup op.

Dat verwijst naar de manier waarop het ei stolt in de soep: door goed te roeren verspreidt het ei zich als kleine bloemetjes in de bouillon. In de Chinese keuken wordt de bouillon vaak afgetopt met wat toppings als bosui, sesamzaadjes of gefrituurde reepjes wonton. En mag de soep wat aangekleed worden, dan zijn mais en/of zeewier gebruikelijke opties.

Op z’n Italiaans: stracciatella alla romana

Grappig genoeg hebben ze in Italië een eigen versie van dit gerecht: stracciatella alla romana. Daar is dit een populair gerecht tijdens kerst en Pasen, vooral in de regio Midden-Italië. Wetende dat ook hier de basis wordt gevormd door louter bouillon en ei, snap je wel dat dit een schoolvoorbeeld van een gerecht uit de cucina povera is, de armeluiskeuken.

In feite niet heel anders dan de Chinese variant dus, al zit het verschil ‘m in een typisch Italiaans toevoeging: parmezaan. Die wordt geraspt en door het eimengsel geroerd. Zo verkrijg je een umamirijk soepje dat vaak als voorgerecht wordt geserveerd.

Egg drop soup maken

Welke versie je ook verkiest, zo’n soepje is in ieder geval een ultiem bevredigend gerecht. Die bevrediging zit ‘m al in het maken ervan (vooral dat moment wanneer je het ei onmiddellijk ziet stollen in de soep is goud waard) en uiteraard ook in de smaak. Dampende bouillon: elegante sliertjes ei, de kick van de peper…: een behoorlijk troostend gerecht, in al zijn eenvoud.

Wil je ‘t zelf klaarmaken? Hoewel de simpliciteit van het gerecht amper een recept behoeft, kun je altijd de instructies van The Woks of Life opvolgen. Voor de Italiaanse versie verwijzen we graag naar het recept van Giallo Zafferano (gebruik even de vertaalknop).

Meer heerlijke soepen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.