Culy
Culy Drinken 08-08-2013

Welk glas gebruik je waarvoor & waarom?

Verschillende drankjes worden over het algemeen geserveerd in verschillende glazen, maar welke gebruik je precies waarvoor? En wat is eigenlijk de achterliggende reden? 

Standaard wijnglas

Hoewel er tientallen verschillende wijnglazen zijn, is over het algemeen één van de belangrijkste onderdelen de steel. Door het glas bij de steel vast te houden, blijft de wijn op temperatuur en warmt je hand de wijn niet op. Daarnaast is het van groot belang dat je de wijn goed kunt ruiken en moet je neus dus in het glas passen.

De basisregels voor wijnglazen zijn: bredere openingen voor rode wijn, smallere voor witte.

wijn
Bron: Smaku

Martiniglas

Ook bij het martineglas is het steeltje van belang om de temperatuur in balans te houden. Waarom? Drankjes geserveerd in dit glas worden niet gekoeld met ijsblokjes, maar alleen tijdens het shaken. De vorm zorgt ervoor dat het drankje z’n temperatuur behoudt, houdt de ingrediënten bij elkaar en zorgt ervoor dat de aroma’s goed vrij kunnen komen. Vrij belangrijk wanneer je je bedenkt dat 90 procent van smaak wordt bepaald door aroma.

martini
Bron: jonokane

Flute

Een flute wordt gebruikt voor mousserende wijnen met als doen de bubbels zolang mogelijk in het glas te houden. Vaak is er op de bodem een krasje gemaakt om zo de stroom van bubbels in stand te houden. Daarnaast is de bovenkant veel smaller dan reguliere wijnglazen om zo de blootstelling aan lucht te minimaliseren.

Bron: magnera

Tumblers

Drink je je drankje het liefst met ijsblokjes? Dan is dit het perfecte glas, het biedt namelijk genoeg ruimte aan meerdere ijsblokjes, terwijl het mogelijk blijft om te roeren. Daarnaast heeft het een brede bovenkant waardoor je de aroma’s goed kunt ruiken.

tumbler2
Bron: lanier67

Longdrinkglas

Dit is een typisch glas voor drankjes met prik of ‘collin’s drankjes’ zoals Gin & Tonic. Doordat het een lang glas is stimuleert het de gang van bubbels en is hij groot genoeg om het met ijsblokjes te drinken.

long drink

Dessertwijnglas

Deze soort is een stuk kleiner dan de normale omdat dessertwijnen over het algemeen erg zoet zijn en je er veel minder van drinkt. Daarbij is het belangrijk om de temperatuur te behouden en is de bovenkant minder groot omdat je het zoete eerder proeft dan ruikt, en hierdoor de aroma’s minder belangrijk zijn.

dessert
Bron: lonbinder

Grappaglas

Grappaglazen zijn klein omdat het alcoholpercentage relatief hoog is, met een langer steeltje om de temperatuur te bewaken. Daarnaast draagt de bolling aan de onderkant ook bij aan de temperatuur, en zorgt de brede bovenkant ervoor dat de aroma’s beter vrij komen.

grappa6

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Welk glas gebruik je waarvoor & waarom?
Sluiten