Redactie
Redactie Drinken 9 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over Pedro Ximénez

Zeg je Pedro Ximénez, dan zeg je sherry. Mr. Vino dook in deze bijzondere druif.

Deze druif (kortweg PX genoemd, om het wat meer cachet te geven) zorgt voor de zo bekende zoete sherry. Pedro Ximénez smaakt dan ook likeurachtig en in gewone mensentaal: stroperig en mierzoet.

Na de oogst worden de druiven eerst enkele weken gedroogd in de hete zon. Het resultaat: druiven met een zeer hoog suikergehalte. Perfect bij desserts van noten of chocolade en desserts op basis van rozijnen.

Pedro Ximénez’ alter ego

Maar deze druif is vanuit Spanje ooit vertrokken naar de overkant van de oceaan en heeft zich genesteld (nee, geworteld) in Chili. En wat blijkt? Deze druif geeft hier mooie, frisse, witte wijnen. Compleet anders dan de bekende zoete sherry, dus! Dit zijn opeens wijnen die prima smaken bij kruidige visschotels en uiteraard schaal- en schelpdieren.

Ook kom je van deze druif witte wijnen tegen die wat ronder van smaak zijn. Oorzaak? De wijn is een klein half jaartje in contact geweest met zijn eigen droesem (sur lie wordt dat genoemd). Een simpel kipgerecht in combinatie met deze wijn, is het proberen meer dan waard.

Waar te koop?

Menig online wijnwinkel verkoopt wijnen van deze druif. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de Achuma Pedro Ximénez een mooi glas wijn geeft (via www.bovino.nl voor € 10,95). Een frisse witte wijn met intense aroma’s van bloesem, witte perziken en sinaasappelzest.

Dus verras je vrienden én jezelf en kies, koop, schenk en proef een heerlijk glas PX ook bij de hoofdmaaltijd. Vergeet niet te genieten.

Santé!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.