Redactie
Redactie Drinken 22 aug 2012
Leestijd: 1 minuut

Hoe maak je de perfecte cappuccino?

The Art of Making a Cappuccino. Want kunst hoeft niet altijd aan de muur te hangen of op een tafel te staan; het kan ook zomaar in je kopje koffie zitten. Maar: hoe je de perfecte cappuccino nu?

De basis voor een perfecte cappuccino is espresso. Voor 1 kop cappuccino heb je ongeveeer 45 ml espresso nodig. En daarnaast is natuurlijk de melk voor het melkschuim superbelangrijk.

Waarom is de melk zo belangrijk?

Cappuccino bestaat voor tweederde uit melk, dus die moet goed zijn! Het beste is melk die een neutrale smaak heeft en de koffie laat shinen en echt tot zijn recht laat komen. Superzoete melk of melk met een duidelijke bijsmaak zou dit bijvoorbeeld verpesten. Veel barista’s gebruiken volle melk, perfect voor een dikke schuimlaag. Je kunt cappuccino maken met magere of halfvolle melk, maar volle melk maakt het mooiste schuim.

Je kunt op verschillende manieren melk opschuimen. Met de hand, met een handklopper, met een automatisch opschuimkannetje of met een opschuimsysteem dat bij een (groter) koffieapparaat zit. Als het apparaat maar een goed stoompijpje heeft.

Belangrijk is: de melk mag nooit koken! Gebruik koude melk, doe het stoompijpje net een centimeter onder het melkoppervlak en laat het schuimen. Mooi schuim? Laat het stoompijpje dan verder in de melk zakken (rustig aan!) en maak het schuim nooit te heet.

In dit filmpje zie je een handig voorbeeld:

En dan nu echt ‘The Art of Making a Cappuccino’:

Schermafbeelding 2012-05-30 om 15.40.55Schermafbeelding 2012-05-30 om 15.41.13Schermafbeelding 2012-05-30 om 15.41.21Schermafbeelding 2012-05-30 om 15.41.35

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.