Redactie
Redactie Drinken 8 nov 2014
Leestijd: 2 minuten

Deze indie-merken maken cola die nét even anders is

Sommige culy’s willen hem biologisch, anderen met meer cafeïne, of juist een vleugje citroen. De cola zoals wij hem in de supermarkt zien is zeker niet de enige die je kunt drinken; daarom willen we je graag kennis laten maken met deze vijf coole indie-varianten.

Fritz-kola

‘Dit kan beter’, dachten de twee Duitse vrienden Lorenz Hampl en Mirco Wolf Wiegert toen ze een slok namen van een doodgewoon glas cola. Hun idee van de ideale cola? Meer cafeïne, minder zoet én iets meer citroen. En die kwam er!

Fritz-kola is verkrijgbaar door heel Duitsland en wordt geserveerd in elegante glazen flesjes. In Nederland verkrijgbaar via bierenzo.nl, en je vindt ‘m vaak bij hippe tenten, zoals Bar Brouw in Amsterdam.


Q Kola

Let cola be kola again is de spreuk van de producent van Q Kola. Wist je namelijk dat er zoiets bestaat als de kolanoot? De noot bevat cafeïne, is bitter van smaak en werd vroeger onder andere gebruikt om frisdranken van te maken. Tegenwoordig wordt de kolanoot vaak vervangen door kunstmatige geur- en kleurstoffen.

Niet bij Q Kola. Hun cola bestaat uit uitsluitend organische ingrediënten, zoals die kolanoot, maar ook kaneel, koriander, citroen, limoen, sinaasappel en nootmuskaat. Om de drank te zoeten wordt gebruik gemaakt van agave. Daardoor bevat het drankje slechts 70 calorieën.

In Nederland drink je Q Kola bij The Harbour Club, Hotel V Neisplein en het Conservatorium Hotel. Je kan Q Kola ook bestellen via sterkamsterdam.nl.

Fentimans – Curiosity Cola en Cherrytree Cola

Fentimans maakt haar dranken door gebruik te maken van gemberwortel en kruiden. De Curiosity Cola én Cherrytree Cola zijn beide gemaakt van onder andere koolzuurhoudend water, gefermenteerde gemberwortel-extract en suiker. En die tweede variant heeft een extra cherry flavour.

Benieuwd naar de smaak van deze cola? Bestel hem dan bijvoorbeeld via sterkamsterdam.com.

Bron: Facebook

Naturfrisk – Cola Classic BIO en Cola Fruit (light) BIO

Het Deense merk Naturfrisk maakt biologische frisdranken zonder suiker en kunstmatige toevoegingen. In het assortiment hebben ze ook een cola.

Naturfrisk cola is verkrijgbaar bij biologische supermarkten en online via bijvoorbeeld mijnbiowinkel.nl. Soms vind je het ook in de horeca; ze schenken het bijvoorbeeld bij Café Noorderlicht in Amsterdam.

Gusto – Sparkling Kola

De Sparkling Kola van Gusto bevat onder meer kolanoot, ginseng, guaraná en engelwortel. Een drankje dat je moet verfrissen, herstellen en revitaliseren.

Bestel Gusto’s Sparkling Kola via drogist.nl

Bron: Facebook

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.