Redactie
Redactie Drinken 2 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste wijnen voor als het buiten koud is

Wind, regen, kille ochtenden. Lange files. Meer dan gemiddeld aantal chagrijnige mensen. Maar ook thuiskomen, boerenkool met worst ruiken, proeven én eten, de open haard aan zetten. En dan een fles rode wijn ontkurken of ontschroeven. Heerlijk. Maar welke wijn drink je dan? Mr. Vino geeft tips!

Dus geen wijn-spijs combinatie, maar een wijn die staat. Ook weer niet te stevig staat, want een te forse wijn zonder begeleidende gerechten is lastig om ‘door-te-drinken’. Er volgt immers weer een kille ochtend met wind, regen en zo verder…

We gaan voor volle, rode wijnen; met zachte tonen zonder overdaad aan wrange tannines. Met nuances in de smaak, want elke slok moet verrassen. Aardig aan de alcohol, maar niet meer dan 14 procent.

Al swipend door mijn wijndates kom ik tot de volgende top-5 hartverwarmende wijnen. Warm aanbevolen door mij, Mr. Vino.

5. Vinas de Barrancas Malbec 2013

Een wijn uit Argentinië, gemaakt van de druif Malbec. Dé druif uit Argentinië (is ooit overgewaaid met een sterke oostenwind uit zuid-west Frankrijk). Deze wijn is vol en vlezig en met een klein zoetje aan het einde van de slok. Te koop bij de HEMA voor € 5,50.

Vergelijkbaar lekker is Domaine Bousquet: een Argentijnse wijn, maar dan van de druif Merlot. Te koop bij o.a. het Eindhovens Wijnhuis voor € 7,80. Is een biowijn.

4. Cellers Sant Rafel Montsant Joana 2014

Deze wijn komt uit Spanje, uit een gebied waar mooie wijnen worden gemaakt: Montsant. Gelegen zo’n 30 kilometer landinwaarts van Salou. Ook het nabijgelegen Priorat maakt steeds betere wijnen, maar Montsant wijnen hebben mijn voorkeur (deze zijn wat zachter).

Bij oostendorpwijnen.nl trof ik de Cellers Sant Rafel Montsant Joana 2014 aan voor € 8,90. Een heerlijke combi van soepel en toch stevig.

3. Bio Nero d’Avola Sicilia IGP 2015

Uit Italië, Sicilië om precies te zijn, komt de inheemse druivensoort Nero d’Avola vandaan. Krachtig zowel qua geur als qua smaak. En met een afdronk die past bij een lange herfstavond. Op vele plekken kun je wijnen van deze druif kopen, in diverse prijsklassen. Dat -ie betaalbaar kan zijn, bewijst de Lidl met de Bio Nero d’Avola Sicilia IGP 2015: voor nog geen 4 euro.

2. Beringer Classic Zinfandel

Deze Zinfandel komt uit Amerika. Nee, ik zeg niets over de presidentsverkiezing aldaar. Wat ik wel zeg is, dat je de druif Zinfandel moét proeven. En die druif wél het voordeel van de twijfel moet geven (misschien is het woordje ‘wél’ toch niet zo gepast in dit Amerikaanse verhaal…).

Een druif die over het algemeen mooi, ronde, volle wijnen geeft. Een mooi ‘instapmodel’ is de Beringer Classic Zinfandel die te koop is bij wijnwinkel.nl voor € 10,79.

1. Domaine Lafond 2014

Deze Domaine Lafond 2014 komt uit Frankrijk, en is en blijft mijn favoriet. Afkomstig uit de Rhône (het gebied waar menig Nederlander doorheen sjeest op weg naar het zonnige zuiden), gemaakt van de druiven Grenache en Syrah. Deze fles is te koop bij Henri Bloem voor € 7,95 en daarvoor krijg je bij elke slok een hap wijn met een afdronk om bij te tellen. Santé.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.