Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Drinken vandaag
Leestijd: 4 minuten

Koffie ineens zó duur: met deze 7 tips kies je voortaan de beste koffie uit de supermarkt

Ligt het aan ons of stijgt de prijs van ons pak koffie exponentieel? Geen haar op ons hoofd denkt er weliswaar aan om daardoor minder koffie te drinken (we hebben het nou eenmaal nodig jongens), al vinden we het wél de moeite waard om uit te pluizen hoe je dan de beste koffie uit het schap filtert. Want betalen we dan toch zoveel, dan kiezen we liever de allerbeste.

Een klein koffieonderzoek bracht ons in ieder geval een aantal wijze lessen. Doe er je voordeel mee!

Branddatum > houdbaar tot

Om de versheid van koffie te bepalen gaan je ogen waarschijnlijk automatisch naar de houdbaar tot datum, net als bij de meeste andere producten. Toch loont het bij koffie om te speuren naar de branddatum, en houd daarbij in je achterhoofd dat koffie op z’n best is tussen 2 tot 4 weken na branding.

Daarna blijft ‘ie weliswaar nog maanden goed genoeg om te verkopen, maar daalt de versheid aanzienlijk. Die houdbaar tot datum kan dus nog maanden weg zijn, maar je koffie is ondertussen allang niet meer op zijn hoogtepunt.

Wat hier zo tricky aan is: veel grote merken in de supermarkt verzwijgen deze branddatum bewust omwille van deze reden. In zo’n geval weet je dus eigenlijk niet hoe vers je je koffie inkoopt.

Alleen al daarom kun je dus beter bij kleinere koffieproducenten inkopen, die vaak wel gewoon transparant zijn over hun branddatum.

Koffiezetapparaat ontkalken / pistonmachine
Unsplash

Even een lesje Arabica vs Robusta

Vervolgens zijn er ook nog eens verschillende soorten koffiebonen, met elk hun eigen klemtonen. De twee belangrijkste zijn Arabica en Robusta. Arabica is zachter, aromatischer en heeft meer nuance in de smaak (denk aan fruitige of chocoladeachtige toetsen).

Robusta daarentegen is wat krachtiger, bitterder en bevat meer cafeïne. Handig als je een flinke wake-up call nodig hebt of als je van die dikke crema op je espresso houdt, maar qua smaak is het vaak net een tikkeltje minder verfijnd.

Koffie met sinaasappelsap of ei en andere onverwachte koffiecombinaties (die stiekem geweldig zijn)

Goed om te weten: de meeste supermarktkoffies zijn een blend van verschillende bonen. Soms alleen Arabica uit verschillende regio’s, maar vaak ook een mix van Arabica en Robusta. Die Robusta zit erin omdat het goedkoper is en omdat het die cremalaag geeft waar veel mensen van houden, maar het gaat wel ten koste van de smaak.

Voor het meest gesofisticeerde kopje koffie is 100% Arabica dus een veilige keuze. In het supermarktschap geldt dat bijvoorbeeld voor de Classic Roast van illy.

Koffiezetten / koffiezetapparaat ontkalken
Unsplash

Waar komen de bonen vandaan?

Buiten het gebruikte type koffiebonen bestaat er ook nog iets als afkomst. Producenten die precies kunnen vertellen waar de bonen vandaan komen (land, regio, soms zelfs de specifieke boerderij) zijn meestal een stuk beter dan verpakkingen die alleen een “premium blend” beloven.

Hoe transparanter, hoe beter dus: als een merk je kan vertellen dat hun bonen uit een specifieke plek in Colombia of Ethiopië komen, dan hebben ze waarschijnlijk ook meer controle over de kwaliteit.

Wil je jezelf verdiepen in verschillende soorten koffie? Ga dan op zoek naar Single origin koffie (dus bonen uit één specifieke plek), die het makkelijker maken om de herkomst van boonsoorten te onderscheiden van elkaar (vergelijkbaar met wijn).

Koffiebonen in machine
Bron: Juan Pablo via Pexels

Branding en keurmerken

Nog twee aspecten waar je op kunt letten: branding en keurmerken. De mate van branding is belangrijk voor de smaak. Lichte branding geeft je meer fruitige, heldere smaken; medium is de veilige middenweg (begin hier als je twijfelt) en donkere branding is vol en rokerig maar kan in het slechtste geval wat gelaagdheid missen.

Wat keurmerken betreft hebben we het over labels als Fairtrade, Rainforest Alliance of biologisch. Goed om hierbij te weten is dat zo’n keurmerk je vertelt dat de koffie op een eerlijkere manier is geproduceerd, niet dat je koffie fantastisch smaakt.

De lekkerste recepten waar je stiekem (en niet zo stiekem) koffie in kunt verwerken

Vaak zijn deze koffies iets duurder, maar als je weet dat ook varianten zonder keurmerken ook al best duur zijn, kun je net zo goed die met een keurmerk pakken.

Leuk initiatief in deze context: voor elk zakje koffiebonen dat je in december bij coffeecompany koopt, doneert de keten een kop koffie aan bezoekers van inloophuizen van De Regenboog Groep in Amsterdam.

Dit soort acties zijn er vaker (zeker rond kerst) dus het loont om even te kijken of je favoriete merk ook zo’n initiatief heeft.

@coffeecompanynl

In december doen we bij coffeecompany altijd iets bijzonders met koffie. Dit jaar gaat elke zak die jij koopt direct door naar de Regenboog Groep, waar mensen een plek vinden voor een warm gesprek, een moment van rust of gewoon een kop koffie die telt. Wat voor ons een dagelijkse gewoonte is, betekent daar precies hetzelfde: verbinding, aandacht en een beetje warmte in koude dagen. Koop jij deze maand een zak mee om iemand anders ook zo’n moment te geven? 🤎 #coffeecompany #amsterdamcoffee #coffeetime #communitycoffee #decembervibes

♬ origineel geluid – coffeecompany

Koop bonen (en doe dat slim)

En tot slot: voor de beste én goedkoopste koffie raden we toch echt iedereen aan om voor bonen te kiezen in plaats van voor gemalen koffie. Gemalen koffie verliest immers veel sneller smaak zodra de verpakking open is. Een koffiemolentje kost bovendien absoluut niet veel (en is ook leuk als kerstcadeau!).

En verder? Koffie zal altijd een duurder product blijven, maar door je research te doen naar versheid, herkomst en branding kun je in ieder geval het pakje kiezen dat het allerbeste matcht met jouw smaak.

Onze favoriete exemplaren:

koffiedik stock unsplash
Bron: Unsplash

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
  2. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  3. Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
  4. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  5. Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.