Redactie
Redactie Drinken 24 jul 2012
Leestijd: 2 minuten

Amsterdam opnieuw duurste terrasstad

Op de Amsterdamse terrassen daalden de prijzen dit jaar een beetje, maar toch blijft onze hoofdstad de duurste stad van Nederland om buiten een drankje te nuttigen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Spronsen & Partners, die de terrassen van de 21 grootste steden van Nederland bezocht en overal de prijs van hetzelfde rondje inventariseerde.

De terrasprijzen zijn dit jaar met 1,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Amsterdam is voor het negende jaar op rij de duurste terrasstad, alhoewel de prijs hier ten opzichte van vorig jaar wel licht is afgenomen. Een gemiddelde bestelling is volgens het onderzoeksbureau twee fluitjes, twee fris, twee rosé en twee koffie. Dat kost in Amsterdam gemiddeld maar liefst 21 euro.

Ook in Rotterdam en Zwolle zijn de terrasprijzen licht afgenomen. De grootste daling vond plaats in Rotterdam, waar een rondje drank dit jaar 2,2% goedkoper is geworden dan vorig jaar. De grootste prijsstijging vond plaats in Enschede, waar de prijs van een rondje drank met 4,8% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Goedkoopst

Nijmegen is wederom de goedkoopste terrasstad, waar men voor hetzelfde rondje € 18,60 betaalt. Met name voor een rondje rosé kan men het beste deze stad bezoeken, waar deze met € 2,95 per glaasje het goedkoopst is.

Een fluitje bier is met € 2,10 het goedkoopst in Apeldoorn. De BOB is het voordeligst uit in Dordrecht, waar een glaasje fris of een kopje koffie met respectievelijk € 2,06 en € 1,96 het goedkoopst is.

Het volledige overzicht (klik voor een vergroting)

Trends

Rosé, witbier en ice-tea zijn de traditionele hardlopers van het terras, maar ook prosecco en speciaal bieren hebben zich inmiddels gevestigd als echte terrasdranken. Dit jaar zien we de opkomst van de Spriz, Aperol of Limoncello met prosecco en spuitwater. Toch is er, net als voor het vorig jaar al opkomende en eveneens Italiaanse drankje Scroppino, wel goed weer nodig om helemaal door te kunnen breken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.