Redactie
Redactie Drinken 29 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Alle koffiesoorten op een rijtje

Barista’s over de hele wereld zijn er dagelijks mee bezig: het maken van de perfecte espresso. Maar wat als een doodgewone espresso niet meer volstaat en we snakken naar meer? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar alternatieven en proberen we de meest simpele, maar ook meest bizarre alternatieven uit.

Om het je wat makkelijker te maken tijdens de zoektocht naar het perfecte kopje koffie maakten we een lijst met de meest bekende koffies, zodat als je er eentje bestelt, je nooit verkeerd zit en precies weet wat je krijgt.

Espresso

De standaard espresso spreekt voor zich.

Dubbele espresso

En ook over de dubbele variant valt weinig te vertellen, behalve dat het twee shots espresso in één zijn.

Espresso macchiato

De espresso macchiato gaat een stapje verder door het toevoegen van een macchiato (Italiaans voor ‘wolkje’ schuim). Sterk met een beetje melkschuim dus.

Cappuccino

Volgens de Italiaan mag je een cappuccino alleen bij het ontbijt drinken, maar wij doen het stiekem de hele dag door. Een heerlijke shot espresso, vergezeld door één deel melk en één deel melkschuim.

Droge cappuccino

De droge cappuccino is nét even anders dan de gewone, want heeft net wat meer schuim dan melk. Wil je dus een wat minder melk-achtige koffie, maar wel met zalig zacht schuim? Ga dan voor de droge cappuccino!

Cafe latte

Zoals de naam al doet vermoeden is een cafe latte, koffie met veel melk (latte betekent melk in het Italiaans, en is dus vergelijkbaar met de Nederlandse koffie verkeerd). Wel wordt er over het algemeen een klein laagje schuim bij geschonken. Wil je ‘m helemaal perfect maken? Kijk dan hier.

Gibraltar (cortado)

Met de Gibraltar, of beter bekend de cortado, vliegen we naar Spanje. Deze koffiesoort heeft veel weg van de espresso macchiato maar is een shot espresso met een klein beetje hete melk en nog minder schuim. Klik hier voor het exacte recept.

Americano

Waar velen denken dat een americano hetzelfde is als een “gewone” kop koffie, is het toch echt iets anders. Men neme 25 milliter heet water en zetten het kopje mét water onder het koffiezetapparaat. Laat hier twee dampende shots espresso op brouwen en het resultaat is een volle americano, net wat zachter en minder sterk dan een espresso. Door eerst water in het kopje te doen behoud je het ó zo lekkere crema laagje.

Bron: Flickr

Cafe mocha

Vul een voorverwarmd kopje met één deel warme chocolademelk, twee delen espresso en warme melk en top met één deel melkschuim. Wil je ‘m toch liever met wat extra pit? Klik dan hier voor Culy’s recept met rum. 

Flat white

Eén deel koffie met twee delen warme melk en een dun laagje schuim, zonder bubbels.

Iced coffee

Tot slot de enige afkoeler in het rijtje: giet één of meerdere shots espresso over een met ijsblokjes gevuld glas, of kijk hier voor het exacte recept.

Klik hier voor meer leuke artikelen & recepten over koffie.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.