Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 17 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Onze favoriete alcoholvrije dranken voor deze zomer

De temperaturen stijgen, de zon staat hoog aan de hemel en we puffen ons een uur in de rondte. Juist: de zomer is aangebroken. Hét moment om je te verfrissen met koele drankjes. Maar wat nu als je geen alcohol lust, mag of wil drinken? Alcoholvrij is de leus. En gelukkig is het landschap van de alcoholvrije dranken tegenwoordig groots en meeslepend en krijg je er geen hoofdpijn van.

Dus pak je mooiste glazen erbij en proosten maar!

Alcoholvrije bitters

Kijk, we begrijpen dat je op een zonnige dag misschien geen zin hebt in een alcoholvrije bitter. Vaak maak je met bitters namelijk heftige, zware drankjes die nou niet echt verkoelend werken. Tot vandaag! Want waar een Negroni of Americano mét alcohol echt zo’n lekker drankje voor de nazomer of de herfst kan zijn om je zelf mee op te warmen, is de alcoholvrije variant een verfrissende dorstlesser.

Hiervoor kijk je in het supermarktschap naar bijvoorbeeld een Crodino rosso. Deze kleine flesjes alcoholvrije drank zijn in principe kant-en-klaar, maar je kunt ze aanlengen met wat spa rood of alcoholvrije prosecco.

Alcoholvrije Americano op je zomerdiner? Combineer dan de Martini Vibrante met een San Bitter of Crodino Rosso en een scheutje Monin Bitter (je weet wel, van die zoete siropen).

Alcoholvrije Aperol Spritz

Zodra de eerste terrasgangers plaatsnemen, is er maar één drankje dat net zo vaak wordt besteld als Soldaat van Oranje (de musical) wordt herhaald: Aperol Spritz. Geen wonder, het oranje drankje staat voor zomer, warmte en la dolce vita. Heerlijk als je dat ook thuis kunt creëren. Nóg beter wanneer je dat gewoon alcoholvrij doet!

Er zijn tal van alcoholvrije dranken waarmee je een Aperol Spritz kunt nabootsen. Nona Spritz bijvoorbeeld. Leng ‘m aan met een scheutje tonic en wat sinaasappel limonade en je hebt iets dat op een Aperol Spritz lijkt. Toch komt het volgens Culy’s Martine nooit helemaal in de buurt.

Gelukkig is er één drankje dat identiek is aan de Aperol Spritz: Gingerino. Op de Italiaanse terrassen is het niet aan te slepen, maar in Nederland nog vrij onbekend. Het wordt verkocht in hetzelfde formaat flesje als de Crodino en is kant en klaar en kan dus direct worden ingeschonken.

Alcoholvrije bieren

Zin in een alcoholvrij drankje, maar niet in iets mierzoets met een knalkleur? Gelukkig zijn er tegenwoordig ook heerlijk alcoholvrije biertjes en radlers. Zin in een pilsje? Ga dan voor bijvoorbeeld de Jever Fun of de Peroni Nastro Azzuro zonder alcohol.

Zin in een IPA, blond of witbiertje? Dan moet je echt eens de Lowlander Tropical Ale proberen. Fris, fruitig én een biersmaak. Ook de Lowlander Wit of de Vrijwit van Brouwerij ‘t IJ zijn het proberen waard. Iets anders bijzonders is de IPA met mango en kardemom van Lowlander. Maar wil je nu écht dat strandtentgevoel nabootsen? Kijk dan in de dichtstbijzijnde superbuur naar de alcholvrije variant van de Texels Skuumkoppe. Gaat je niet teleurstellen.

Alcoholvrije radlers en seltzers

Het bierlandschap werd de laatste jaren bijna overgenomen door radlers en seltzers. De biersmaak werd minder en het frisse en fruitige juist sterker. Lang werd er gezegd: “als je een alcoholvrije radler drinkt, kun je net zo goed limonade drinken,” maar die vlieger gaat niet meer op. Alcoholvrije radlers en seltzers zijn wel degelijk een ‘volwassener’ drankje dan een glaasje limo.

Neem de Jever Radler met bloedsinaasappel (verkrijgbaar via Crisp.) Ver weg proef je het zurige van bier en dat gecombineerd met het frisse van een bloedsinaasappel maakt dit een bijna verslavende alcoholvrije drank. Ook lekker zijn de seltzers van Something & Nothing. Probeer eens die met yuzu of hibiscus en roos.

Zin om een diner te organiseren, maar geen idee waar je op alcoholvrij gebied moet beginnen? Wij gaven je alvast wat tips hoe je een alcoholvrij diner organiseert. Waar je die dranken dan haalt? Dat doe je bij de alcoholvrije slijterij bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.