Redactie
Redactie Inspiratie 4 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

5 tips om digitale recepten handig te organiseren

Vroeger, toen we recepten nog puur uit kookboeken en tijdschriften haalden (en natuurlijk zelf opschreven) was het organiseren heel eenvoudig. Uitscheuren of knippen en mooi ordenen in een map.

Tegenwoordig lezen we veel recepten online, maar hoe kun je die nu het beste bij houden? Veel Culy-lezers vragen of er een mogelijkheid komt om recepten op de site op te slaan of handig te delen. Momenteel is dit niet in de maak, maar we denken er wel over na voor de toekomst!

Voor nu geven we je graag een aantal handige tips om digitale recepten handig te organiseren:

1. Gebruik de Favorieten van je internetbrowser. In Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer kun je met een simpele muisklik je recepten toevoegen aan je Favorieten, soms ook Bladwijzers of Bookmarks genoemd. Die kun je meestal ook handig back-uppen én synchroniseren met bijvoorbeeld je mobiel of tablet, zodat je altijd je favoriete recepten bij de hand hebt. Sla je veel recepten op, dan kan het handig zijn om mapjes aan te maken, bijvoorbeeld op menugang of soort gerecht.

2. Gebruik Pinterest. Dit sociale netwerk is gratis en ideaal om je favoriete dingen in op te slaan. Met de Pin it-knop die je in een paar seconden installeert kun je vanaf elke site iets opslaan, dus ook recepten. Je kunt meerdere ‘boards’ aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor je favoriete gerechten, maar ook een voor kooktools die nog op je wishlist staan, of slimme keukentips die je nog wil toepassen. Om het nog gemakkelijker te maken, staat onder elk Culy-artikel ook een Pinterest-knop.

culy 2014-03-12 om 13.45.13

3. Gebruik Pocket. Pocket is een dienst waarmee je websites en artikelen (dus ook recepten) digitaal kunt opslaan om later terug te lezen. Pocket is er als een website, een app voor iPhone, Android en iPad, maar ook voor BlackBerry en Windows, en e-readers als Kobo en Kindle. Daarnaast is -ie er als programma voor je laptop of vaste computer. En veel andere diensten werken samen met Pocket, zoals Feedly of Twitter, zodat je direct artikelen naar je Pocket-account kunt doorsturen, waar je ze handig bewaart. Wij gebruiken Pocket dagelijks en kunnen niet meer zonder!

Het programma/app Evernote werkt overigens ongeveer hetzelfde. Net zo handig.

culy 2014-03-12 om 13.48.17

4. Kopieer al je favoriete recepten in een Word-document. Ouderwets wellicht, maar wel effectief. Je kunt deze Word-documenten ook handig opslaan in de cloud, bijvoorbeeld via Dropbox. Zo kun je je tablet in de keuken zetten en hierop de recepten lezen. Even effectief is Google Docs, waarmee je twee vliegen in één klap slaat: digitaal bewaren én overal en op ieder apparaat te lezen.

5. Maak een receptenboek. Wil je je favoriete digitale recepten toch het liefst op de ouderwetse manier vast kunnen houden? Bundel ze dan tot een eigen receptenboekje. Dit kun je natuurlijk zelf thuis doen met een printer en een ringband, maar er zijn inmiddels ook tientallen sites die dit professioneel voor je maken.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.