Redactie
Redactie Inspiratie 6 nov 2013
Leestijd: 1 minuut

Deze 3 oliën zijn onmisbaar in de keuken van elke culy

We schreven al eerder over onze favoriete soorten olie: olijfoliën, arganolie, avocado-olie en plaatsten onlangs een infographic die alles over verschillende soorten olie vertelt. Maar wat zijn nu, wat ons betreft, de meest onmisbare oliën in de keuken van elke culy?

1. Olijfolie. Natuurlijk! En dan het liefst in twee varianten: ‘gewone’ olijfolie om in te bakken, en extra vergine olijfolie voor koude bereidingen (vinaigrette, door soep, over salade, et cetera).

2. Een plantaardige olie met een neutrale smaak. Dat kan zonnebloemolie zijn, maar ook koolzaadolie (‘canola oil‘) of druivenpitolie. Deze laatst is ook heel geschikt om in te frituren en heeft een neutrale smaak, dus ook ideaal voor roerbakgerechten, als basis voor mayonaise, et cetera. Arachide-olie (pinda-olie) kan ook erg heet worden; lekker om mee te wokken, dus. Als je één olie in huis wil halen als neutrale plantaardige, dan kiezen wij zonnebloemolie.

3. Geroosterde sesamolie. Als je Aziatisch kookt, is deze olie onmisbaar. Perfect in noodle -en rijstgerechten, roerbakgerechten en Aziatische dressings. Je hebt er maar weinig van nodig, want de smaak is sterk. Sesamolie is er om je gerecht af te maken, niet om in te wokken.

Bron: Flickr

Heb je deze musthaves in huis? Dan kun je je olie ‘collectie’ nog uitbreiden met andere soorten, zoals kokosolie, lijnzaadolie of truffel olijfolie.

Wat is jouw favoriete oliesoort?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.