Redactie
Redactie Inspiratie 6 feb 2014
Leestijd: 3 minuten

10 x écht Russische gerechten

Wat zijn nu échte klassieke Russische gerechten? Culy vertelt het je.

1. Plov

Plov is een Russisch rijstgerecht met vlees en groente. Het gerecht is te vergelijken met pilaf aangezien de rijst in dit gerecht ook wordt gekookt in bouillon met heel veel kruiden. De plov wordt traditioneel in hele grote pannen bereid samen met wortel, spitskool en vlees of vis, afhangend van de lokale keuken. Er zit ook heel veel knoflook in het gerecht. Hele bollen worden meegekookt en aan het einde als garnering geserveerd.

Bron: Flickr

2. Kulich
Kulich is een Russisch zoet brood dat oorspronkelijk door orthodoxe christenen met Pasen werd gegeten. Het brood werd versierd met bloemen en gezegend door een priester. Dit brood wordt traditioneel in blikken van verschillende maten gebakken. Het brood doet erg denken aan het Italiaanse panettone, vanwege de vorm en de ingrediënten. Zoals in pannetone zitten er ook in kulich rozijnen en citrusschillen. De kulich wordt soms versierd met suikerglazuur, gemaakt van limoensap en poedersuiker.

Bron: Flickr

3. Borsjtsj
Borsjtsj, of borscht, is de befaamde Russische bietensoep. Je herkent de soep aan de mooie rode kleur. De soep bestaat vooral uit bieten die voor de smaak en de kleur zorgen. Daarnaast zit het boordevol andere groenten zoals kool, wortelen en knoflook. Verder zitten er kruiden als dille in en wordt het geheel afgetopt met zure room. Veel Russen hebben de gewoonte er ook geprakte eieren, rundvlees en slierten augurk in te doen. Borsjtsj is wel een echte maaltijdsoep, heerlijk dus voor in de winter.

4. Russische sigaretten
De Russische sigaretten of sigaren kent iedereen wel. Deze knapperige opgerolde koekjes gemaakt van een vochtig roerdeeg zitten vaak als garnering in ijscoupes of andere desserts. Soms bevatten ze een vanille- of mokkavulling, maar meestal zijn ze hol van binnen.

Bron: Flickr

5. Vareniki/Pierogi
Vareneki of Pierogi zijn een soort Russische dumplings. Het zijn halvemaanvormige deegtasjes die gevuld kunnen zijn met verschillende ingrediënten zoals aardappel, ui en witte kaas of zuurkool en champignons of kersen. Traditioneel werden deze enkel gegeten bij feestelijke gelegenheden maar tegenwoordig fungeren ze als voorgerecht, hoofdgerecht of zelfs nagerecht.

Pierogi2
Bron: Flickr

6. Rus salatasi
De Rus salatasi is eigenlijk gewoon de Russische benaming voor de Russische huzarensalade. De huzarensalade is bij velen wel bekend, en deze lijkt er heel erg op. Er zit veel mayonaise in, doperwten, ei, augurken, zilveruitjes, aardappel, worteltjes, ham, vis, eigenlijk alles wat je maar lekker vindt. De Rus Salatasi is lekker bij een hoofdgerecht of als voorgerecht.

7. Golubtsy
Golubtsy zijn gevulde koolrolletjes, vaak gemaakt van witte koolbladeren of Chinese kool. Deze zijn dan gevuld met verschillende ingrediënten en worden vervolgens gekookt. De vulling kan variëren van gehakt tot lam tot rijst of champignons. Ze worden gegeten met een vinaigrette of een yoghurtdressing.

Bron: Flickr

8. Boeuf Stroganoff
De Boeuf Stroganoff is een traditioneel Russisch gerecht dat bekend is over de hele wereld. Het vlees wat er in zit (meestal biefstuk) wordt gesauteerd en vervolgens geserveerd in een pittige saus met champignons en paprika. Dit gerecht wordt vaak gegeten met rijst of pasta. Dit heerlijke gerecht is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Toen Rusland nog geregeerd werd door een keizer was deze familie erg machtig. Omdat de Stroganovs veel hebben betekend voor Rusland en de verovering van Siberië is dit gerecht naar hen vernoemd. Door de jaren heen is de naam in verschillende landen steeds anders verbasterd.

12271131574_38147738cd_b
Bron: Flickr

9. Kaviaar
Kaviaar mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Deze (onbevruchte) eitjes van de steur worden in Rusland veel gegeten in combinatie met een glaasje wodka. Het leukste is natuurlijk om er wat anders mee te doen. Blini’s met zure room en kaviaar, of kaviaarsoesjes bijvoorbeeld. Dan heb je een wel heel bijzondere bittergarnituur….!

Kaviaar
Bron: Flickr

10. Pelmeni
Pelmeni zijn een soort ravioli, maar dan iets groter. Het zijn eigenlijk deegballetjes met vlees in bouillon gekookt wat voor extra smaak zorgt. Deze deegpakketjes lijken een beetje op de pierogi maar ze hebben een andere vorm en worden alleen met vlees erin bereid. Meestal worden pelmeni gegeten in soep.

8900360755_bdd6399fc1_b
Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.