Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

De tofste foodcourts ter wereld voor op je reis-lijstje

Sommige mensen kiezen hun bestemming op basis van het weer, de natuur, de bezienswaardigheden of de hotels. Wij kijken eigenlijk altijd eerst naar de culinaire hotspots en de keuken van het land, voordat we ons ticket boeken. Tsja, je bent culy, of je bent het niet…

De laatste jaren hebben veel grote steden zogenaamde food courts gekregen; pleinen, overdekte hallen of oude (fabrieks)gebouwen die zijn omgetoverd tot culinaire walhalla’s. Wij lichten vandaag de allerleukste voor je uit. Voor op je reis-lijstje!

1. New York

The Big Apple kent meerdere food courts die absolute aanraders zijn. Wij lichten er drie uit: Chelsea Food Market, Smorgasburg en Gotham West Market.

De Chelsea Market (247 W 29th St) ligt middenin het hippe Meatpacking District, vroeger echt de plek waar alle slagerijen en slachterijen zich bevonden. Nu vind je er de mooiste modewinkels en de duurste restaurants. En dus deze Food Market; een indoor culi-walhalla in de voormalige Oreo-fabriek. Hier eet je ijsjes en sandwiches, haal je je favoriete pasta of je lievelings macarons.

Smorgasburg is een outdoor markt in Brooklyn (houd de site in de gaten voor locaties en data). Van Aziatische streetfood tot de beste burgers: hier moet je zijn. Overigens vind je ook veel non-food op deze markt.

Gotham West Market (600 11th Ave) ligt middenin Manhattan, een paar blokken van Times Square, in de steeds toffer wordende wijk Hell’s Kitchen. Meerdere restaurateurs verkopen in deze overdekte ‘hal’ hier hun waar; van espresso van Blue Bottle Coffee tot charcuterie van The Cannibal. Dé plek voor foodies.

2. Kopenhagen

Middenin Kopenhagen, vlakbij het grote park met de botanische tuinen, vind je de Torvehallerne (Frederiksborggade 21). Twee overdekte, maar aan de zijkant ‘open’ hallen waarin een farmers market en vismarkt gevestigd is. Je haalt hier je lunch, een culinair cadeautje, je spartelverse vis of een delicatesse voor thuis. Van gezonde sapjes tot de bekende smørrebrød. Een aanrader is de koffie van The Coffee Collective en de gezonde sapjes van Palæo.

3. Londen

Borough Market (8 Southwark Street) in Londen is één van de grootste en oudste markten van Londen en verkoopt al jaar en dag de lekkerste, meest verse producten. Het is de plek bij uitstek voor foodies, maar ook inkopers zelf slaan hier van maandag tot en met vrijdag ‘s ochtends vroeg hun slag. Voor particulieren is de markt gelukkig ook toegankelijk, maar dan wel van donderdag tot en met zaterdag. Tip: ga ‘s ochtends vroeg zodat de mooiste en beste producten nog aanwezig zijn.

markt7
Bron: Flickr

4. Parijs

Parijs is niet echt dé stad voor foodcourts, maar als je goed zoekt, vind je ze wel. We helpen je graag een handje! Een goede tip is Le Marché des Enfants Rouges (39 rue de Bretagne). De ingang zit verstopt naast een kaasboertje. Groot is deze indoor markt niet, maar je vindt er heerlijke verse groenten en fruit en kleine eetstalletjes. Let op: deze markt is gesloten op maandag en je kunt er het beste rond een uur of 11 à 12 heen, dan is het nog niet zo druk.

Bron: Flickr

5. Barcelona

Als je in Barcelona bent en van eten houdt, moét je naar Mercat de La Boqueria (Rambla 91). Deze wereldberoemde markt om de hoek van La Rambla kent bijna elke foodie en dat is niet voor niets. Je vindt hier namelijk alles op het gebied van eten. Of je het nu hebt over exotische vruchten, bijzondere soorten aardappels of orgaanvlees: you name it, they sell it. 

6. Bangkok

Het is onmogelijk om alle foodcourts en marktjes van Bangkok, laat staan van heel Thailand, op te noemen. De floating markets, rondom de stad en verder in het achterland (bijvoorbeeld in Amphawa) zijn zeer indrukwekkend én van een goed culinair niveau. In Bangkok zelf kun je in veel warenhuizen op de bovenste verdieping genieten van eten. Zowel om mee naar huis te nemen (pas wel op dat het door de douane mag!) of om lekker daar op te peuzelen. Wij genoten bijvoorbeeld van mango met sticky rice op de allerhoogste verdieping van het MBK shopping centre (naast het Pathumwan Princess Hotel).

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.