Redactie
Redactie Inspiratie 31 mrt 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt Thailand: de floating market van Amphawa

Culy’s Monique is momenteel op een culinaire trip in Thailand, om de lekkerste eetadresjes te spotten in Bangkok en de regio daaromheen én om de lokale smaken, geuren & kleuren te ontdekken. Vandaag: de niet te missen floating market van Amphawa.

“Laat ik beginnen met wat basiskennis. Amphawa is een regio in de provincie Samut Songkhram, iets landinwaarts gelegen in het noordwestelijke puntje van de baai van Bangkok. Later deze week ga ik uiteraard Bangkok nog volop zien (en proeven!), maar we beginnen de 5-daagse trip kalmpjes in dit rustige district, waar zo’n 60.000 mensen wonen. Niet geheel onverstandig, aangezien de 11-uur durende vlucht, het tijdsverschil van 6 uur plus een sizzling temperatuur van 36 graden nog even op me in moeten werken.

Hotel
We checken in het prettige Amphawa Nanon Hotel in, centraal gelegen en vlakbij de bekende rivier. Je betaalt hier zo’n €64 voor een standaard suite (inclusief ontbijt). Een hele prettige kamer, Europees ingericht, maar met veel Aziatische invloeden en een fijn balkon. En het beste: dit hotel is superdicht gelegen bij de bekende drijvende markt.

amphawa_g01amphawa_g10

(Foto’s: amphawananon.com)

Op naar de markt
No time to waste, dus. Op naar dé must-do van deze regio: de Amphawa Floating Market. Dit is een markt die deels op het water en deels op de steigers daarnaast plaatsvindt, in de late middag en vroege avond op vrijdag, zaterdag en zondag. Vrijdag is de rustigste dag, zaterdag de drukste. Op het water, vlakbij de Wat Amphawan Chetiyaram tempel, liggen talloze bootjes kriskras door elkaar. Zowel bootjes waarop eten wordt bereid en verkocht, als lege gondels voor toeristen. In zo’n boottour – die ik overigens niet heb gedaan – ontdek je zo de gehele markt samen met een gids. Je betaalt hier, naar het schijnt, wel flink voor.

culy0018culy0003culy0002culy0004

Te voet op verkenningstocht
Ik kies voor de gemakkelijke en meer ‘local’ manier om de drijvende markt te verkennen: te voet. De markt is eigenlijk op een rechthoek te tekenen; de twee korte kanten zijn bolle bruggen, de twee lange kanten de plekken voor eetstalletjes, winkeltjes en kleine restaurants. Als je op een normaal tempo loopt, heb je in ruim een uur alles wel gezien. Maar natuurlijk kun je ook ergens gaan zitten om te eten, even op adem te komen en van het uitzicht te genieten. De rivier is prachtig – zeker als de schemering in zet en de Thaise lucht lichtroze kleurt. Een magische sfeer.

Van sprinkhaan tot kokossap
Zoals ik al van Thailand verwachtte, vind je hier op culinair gebied werkelijk alles. Van sprinkhanen tot kokossap, van gegrilde octopus tot gefrituurde kwarteleitjes. Vooral extreem veel vis en zeevruchten, op allerlei verschillende manieren klaargemaakt. Veel wordt gefrituurd, wat niet altijd de smaak ten goede komt, maar dat compenseren de street food chefs met goddelijke dressings en loeihete sausjes. Ja, pas op: je tong staat soms sneller in brand dan je huid in de zon. Als je een zwakke maag hebt, zijn de apartere gerechtjes niet aan te raden. Maar je kunt altijd een lekker mango-ijsje halen of een jelly-achtige milkshake, waar vooral de Thaise jeugd zo dol op is.

culy0006culy0009culy0010culy0012culy0014culy0015culy0016culy0017culy0002culy0005

Diversiteit
De enorme diversiteit maakt deze markt zo leuk. Er zitten kleine barretjes en restaurants naast het water verscholen, maar je vindt hier ook moderne ijssalons en koffiehuisjes. Daarnaast is er ook heel veel mee naar huis te nemen: van vreemde ingeblikte vruchten en zeewierchips tot Bob Ross-achtige schilderijtjes, kleurige waaiers en mini-sushi magneetjes. Het is toeristisch, maar absoluut niet over de top. Je wordt hier niet aangeklampt op straat of overrompeld door marktkooplui. Ik voelde me, helemaal in mijn eentje, compleet veilig – hoewel je natuurlijk altijd op je hoede moet zijn voor zakkenrollers. Ook de prijzen zijn hier ontoeristisch laag; echt afdingen hoeft dan ook niet. Voor een gerechtje betaal je tussen de 20 en 100 Thai Baht (tussen 0,50 en 2,50 euro), zeer schappelijk.

Culinaire afsluiter
Mocht je nog niet genoeg gesnoept hebben, dan kun je daarna ook lekker plaatsnemen in een van de restaurantjes aan het water. Verwacht geen fancy dining, hier zit je op een tuinset en krijg je grote schalen traditioneel Thais eten geserveerd. Terwijl je onder de sterrenhemel dineert en uitkijkt over de met vuurvliegjes bezaaide rivier – dat dan weer wel. We genoten vooral van de viskoekjes (hot!), groene curry met kip, ingelegde groenten, witte rijst en knapperige octopus. Sawadee ka, Thailand!

culy0001culy0003

Houd Culy.nl in de gaten voor nog veel meer culinaire verrassingen van Thailand.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.