Redactie
Redactie Culinair nieuws 14 jul 2015
Leestijd: 1 minuut

De snackmuur in Parijs: maar dan met groente & fruit

Waar we in Nederland bekend zijn met de FEBO-muur vol snacks uit de frituur, kun je in Parijs terecht voor verse seizoensgebonden producten, gekocht uit een soortgelijk systeem

Au Bout du Champ

Het concept, bedacht door Joseph Petit, heet Au Bout du Champ (Frans voor ‘aan het einde van het veld’) en bestaat uit een ruimte gevuld met metalen hokjes. Hierin vind je de mooiste producten als vers geplukte aardbeien, eitjes van slechts een paar uur oud en prachtige bosjes wortels en bosui, uiteraard afhankelijk van het seizoen.

Door met een automatisch systeem te werken (je kiest het desgewenste hokje, betaalt en het deurtje opent vanzelf) hoeft Petit geen personeel in te huren, waardoor de prijzen vriendelijk blijven. Daarbij zorgt het ervoor dat verse producten toegankelijk(er) worden voor het stadse leven en worden tegelijkertijd steeds meet kleinschalige, lokale producenten gesteund.

In totaal werkt er slechts een handjevol mensen aan mee, waardoor ook de kwaliteit continu wordt bewaakt en worden de producten dagelijks opgehaald.

In andere landen

Niet alleen Parijs vind je dit concept, ook in Schotland wordt deze nieuwe aanpak toegepast. Samen met een collega richtte Peter Grewar, een boer in hart en nieren, een ruimte in waaruit iedereen hun producten konden kopen.

Al snel bleken ook andere producenten uit de buurt geïnteresseerd, waardoor je er vandaag de dag op verschillende locaties terecht kunt voor een breed scala aan verse producten. De enige voorwaarde die Grewar stelt is dat het Schotse én seizoensgebonden producten moeten zijn.

Wij zijn benieuwd of een dergelijk concept ook in de grote steden van Nederland zou aanslaan. Er worden immers genoeg prachtige producten verbouwd en de vraag lijkt steeds meer te stijgen. Wat denk jij?

Bron: Grewar

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.