Redactie
Redactie Inspiratie 2 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Trend: verse groenten en fruit uit de muur trekken

We kennen natuurlijk allemaal de kroketjes en frikadellen uit de muur bij de snackbar. Maar tegenwoordig zijn vending machines met andere producten bezig met een opmars. Kaviaar uit een ATM, cupcakes uit een automaat… Ook groente- en fruitautomaaten (en dan niet die uit het casino!) beginnen een trend te worden: zowel op kantoor als bij de boer.

In Chicago is er sinds kort de Farmer’s Fridge: een automaat waarin je kant-en-klare (en heel diverse) boerensalades uit kunt halen. Een fantastisch concept. Er staan er nu drie in Chicago en de bedoeling is dat er meer komen. Hopelijk ook in Nederland!

Nederlandse boeren

In ons eigen land zijn er nog geen kant-en-klare salades uit automaten te koop, maar er zijn wel ‘muren’ met gezond voedsel. Een tijdje terug zijn boeren in sommige provincies begonnen met hun producten te verkopen in zogenaamde boerderijautomaten. Zo kun je aardbeien, asperges, verse eieren en andere ingrediënten trekken uit zo’n automaat, die op het erf van de boer staat. Bij een boerderij in Terhole (Zeeland) kun je zelfs verse melk uit een melkautomaat tappen.

Steeds meer boeren schaffen ze aan; zo kun je in Wijchen (vlakbij Nijmegen) terecht voor eieren en aardappelen, in Haarsteeg (vlakbij Den Bosch) kun je asperges uit de muur halen en in Hulst zijn er uien te koop uit de automaat. Nog een voordeel: het is vaak veel goedkoper dat in de winkel omdat de producten rechtstreeks van het land komen.

Fruitautomaat2
Bron: Flickr

Op kantoor

Het bedrijf FreshDay ontwikkelde een aantal jaren geleden een groente- en fruitautomaat. Deze automaat zat vol met verse groenten en fruit, dressings en groente- en fruitsapjes. Er stonden een aantal van deze automaten in kantoren van grote bedrijven in Nederland, zoals Rabobank. Het lijkt echter dat dit bedrijf ermee opgehouden is, want we hebben er niets meer over gehoord.

Struin je het internet af, dan zijn er nog steeds bedrijven die dit soort automaten verkopen. Waarom niet opnieuw bij bedrijven of in scholen plaatsen? Wij denken dat het geheid een succes wordt!

Fruitautomaat1
Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.