Redactie
Redactie Inspiratie 26 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

De perfecte viskoekjes maak je zo

Vissticks zijn op z’n tijd best lekker, maar als je dan toch bezig bent, maak dan zelf viskoekjes. Super easy, héél smakelijk en met de volgende tips kúnnen ze niet mislukken.

De basis

Het lijkt een open deur, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga voor verse vis. Voor het maken van viskoekjes kunnen werkelijk alle soorten (duurzaam gevangen!) vis worden gebruikt: van kabeljauw tot makreel, en van zalm tot garnalen. Kijk wat je visboer heeft liggen én waar je zin in hebt en stem daar je keuze op af.

In de meeste recepten wordt de vis in een keukenmachine vermalen met stukjes gekookte – kruimige – aardappel. Geen aardappels in huis? Geen probleem, vervang ze dan door bloem of laat ze helemaal weg. Het is ook helemaal prima om de koekjes van puur vis en lekkere kruiden (zie hieronder) te maken.

Om de koekjes te binden gaat er een eitje door het mengsel. Dit is belangrijk want zo krijg je een stevige, plakkerige substantie waardoor de koekjes tijdens het bakken (en het keren) niet breken.

Nu kan je het vis-aardappel-ei-mengsel op smaak brengen. Met een beetje vissaus en limoenrasp, bijvoorbeeld. Een lente-uitje, koriander en sojasaus doen het ook goed. Óf (en?) je gebruikt een lepel currypaste voor extra spice.

Tip: ben je bang dat je kruiden gaan overheersen? Wees er dan zuinig mee en bak vast een klein beetje van het mengsel in de pan en proef het mini-koekje. Zo weet je meteen of er bijvoorbeeld nog wat extra vissaus bij mag.

En, bakken maar!

Maak nu koekjes van het mengsel in de vorm van een platgedrukt tartaartje. Bij een viskoekje hoeft dit echt niet heel netjes. De charme van een viskoekje zit hem ook een beetje in de grove, rustieke vorm.

Wil je een extra crispy jasje? Dan kan je de koekjes nog door een eiwit en vervolgens door stukjes broodkruim of paneermeel halen. Of gebruik panko, dat is helemaal lekker. Maar ook dit is helemaal aan jou. Ze kunnen namelijk ook zonder jasje de pan in.

Als je ze gaat bakken, zorg dan voor genoeg olie in de pan. Ze mogen zelfs een beetje drijven. Zo voorkom je dat ze gaan plakken aan de pan. Bak aan beide kanten goudbruin, de binnenkant mag nog best een beetje zacht zijn.

Haal je homemade viskoekjes uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje. Serveer met een frisse salade en een beetje chilisaus. Eet smakelijk!

Recept

Op zoek naar een lekker recept? Bekijk dan onderstaande (leuke!) video voor een smaakbom van een viskoekje:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.