Redactie
Redactie Inspiratie 22 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

De ongeschreven regels van terrassen in Parijs

Niets heerlijker om te doen in Parijs dan genieten op een echt Parijs terras. Maar onthoud daarvoor wel een aantal dingen. Deze ongeschreven regels gelden in principe voor terrassen in elke wereldstad, maar zéker voor de terrassen in Parijs.

1. Plof niet zomaar ergens neer, ook al lijkt of is het een vrije plek. Begroet altijd eerst de ober, en na je vriendelijke bonjour vraag je netjes (of gebaar je) of en waar je kunt gaan zitten. De obers houden de plekken in de gaten en weten wat gereserveerd is, waar ze grotere groepen willen hebben, enzovoorts.

2. Kies niet de grote toeristische terrassen uit, die zijn een stuk minder leuk dan de plekjes waar de locals komen. Mocht je toch op een toeristenplek zitten, kijk dan niet gek op als je voor een cola en een koffie 17 euro moet afrekenen. Hee, het is Parijs, en je bent zelf naast de Eiffeltoren/op de Champs-Elysées/middenin Montmartre gaan zitten.

3. Klim niet het terras op rond lunchtijd (zo tussen 12 en 2) om vervolgens alleen wat te drinken te bestellen. Dat vinden de Parijzenaren, terecht, redelijk asociaal. Ga dan binnen zitten als het daar rustig is, of haal ergens een drankje to-go en zoek een bankje of een park op. Of bestel gewoon wat lekkers te eten en maak van de nood een deugd.

Bron: Flickr

4. Heb je niet al teveel geld, maar wil je wel de ervaring beleven op een van de mooiste terrassen in Parijs? Bestel dan een verre de vin blanc of een espresso, een carafe d’eau en een salade verte. S’il vous plaît.

5. Veel Parijzenaren roken. Ook op het terras. En ook terwijl jij aan het eten bent. Helaas, weinig aan te doen. Vind je het echt vervelend, check dan van tevoren of je ergens aan de rand kunt zitten.

6. In Frankrijk zit er standaard 15 procent service compris inbegrepen bij het eten. Fooi geven is dus niet verplicht, hoewel het wel netjes is om wat extra muntjes achter te laten, zeker als je blij was met de service. Zo’n 5 tot 10 procent fooi is prima; meer is eigenlijk zelfs not done.

Stock 14

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.