Redactie
Redactie Inspiratie 21 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Dé ijssmaak van 2013? Chocolade!

Vandaag werd bij ijssalon Metropolitan aan de Warmoesstraat in hartje Amsterdam de ijssmaak van 2013 onthuld. Eigenaar Kees Raat maakte, namens de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders, bekend dat chocolade dé ijssmaak van 2013 is.

Volgens Kees Raat gaan we ‘back to basic’ en kiezen we voor ‘pure producten. Hij licht toe: “Sinds de opening in 2009 maken wij alleen maar ijs in z’n puurste vorm, en inmiddels is dat tot een trend geworden in de markt. Met ambachtelijk ijs keren we dit jaar dus echt terug naar de basis. Een kwestie van dicht bij de oorsprong blijven zonder al te veel poespas. Mensen kiezen steeds meer voor pure basissmaken. Chocolade is één van de puurste smaken die er is.”

Acht varianten pure chocolade

“Toen ik van de winter met vakantie was in Italië zag ik dat ijssalons meerdere chocoladeijsvarianten aanbieden. Sommige winkels in Milaan en Turijn voeren wel acht smaakvarianten. En dan heb ik het niet over ‘puur, melk en wit’, maar bijvoorbeeld extra dark en prachtige klassieke combinaties van puur chocoladeijs met sinaasappel, gember, violet, peper, hazelnoot en zelfs tomaat. Dat zullen we in 2013 ook in Nederland zien gebeuren.”

595ac570923111e29b2522000a9f13d5_7

Meer stukjes, please

Uit het trendrapport over ambachtelijk ijs dat tevens vandaag is gepubliceerd, zijn diverse ontwikkelingen naar voren gekomen. Zo komen mensen graag weer hele kersen en stukken aardbei in hun ijs tegen. Hetzelfde geldt voor nootjes, stukken koek en boterbabbelaars. Hoe meer stukjes erin zitten, des te beter wordt de beleving van het ambachtelijke ijs. Mooi gladgestreken ijssoorten leggen het af tegen de smaken met veel vulling en brokken. Kortom: ‘kauwen’ op je ijs wordt gewaardeerd!

IJs voor volwassenen

Er wordt ook volop geëxperimenteerd in de ambachtelijke ijsbranche, waarbij er een brug wordt geslagen met de restaurants waar op sterrenniveau gekookt wordt. Niet als toetje, maar als volwassen onderdeel van de maaltijd. Zoals bijvoorbeeld ijs van aardappel bij een gebakken coquille met kaviaar. Bijzonder!

46414e80923311e2ab2122000a9f4dc5_7

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.