Redactie
Redactie Inspiratie 26 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

De beste lactosevrije melk voor je koffie

De tijd van ‘gewoon’ een kopje koffie is voorbij; er is tegenwoordig zoveel meer keuze in koffiedrankjes. En gelukkig maar, want zo komt iedereen aan zijn of haar trekken.

Zo kun je een cappuccino, latte of flat white met koemelk maken, maar ook met plantaardige melk. Culy deed een test en koos de meest geschikte lactosevrije melk voor de koffie uit.

Koemelk

Allereerst: als je goed tegen koemelk kan, en je vindt het niet erg om wat meer vetten te nemen, dan is volle koemelk de allerbeste melk om een mooi melkschuim mee te maken. Met halfvolle en magere melk werkt het ook, maar ga je voor de restaurantbeleving, ga dan voor volle koemelk.

Lactosevrije melk

Er zijn allerlei verschillende soorten lactosevrije melk te koop, tegenwoordig zijn deze zuivelvervangers vaak ook te koop bij de supermarkt. Allereerst is er ‘lactosevrije melk’, dit is koemelk waar lactose uit wordt gefilterd, vaak nog extra met behulp van het enzym lactase. Er zit vaak nog wel een miniem percentage lactose in, zo’n 0.01 gram, maar de meeste mensen met een lactose-intolerantie merken dit niet.

Daarnaast zijn er bekende varianten op koemelk: amandelmelk (wat je trouwens ook heel eenvoudig zelf maakt), rijstemelk, sojamelk, kokosmelk en havermelk.

Maar met welke maak je nu de mooiste gestoomde en geschuimde melk voor in je koffie? Wij testen alle soorten uit en kwamen tot de conclusie dat lactosevrije melk (wij testten die van Campina, maar er zijn meer merken te koop) en amandelmelk toch wel de winnaars zijn.

Sojamelk lijkt het meest voor de hand liggend, vanwege de redelijk neutrale smaak, maar sojamelk raakt snel in de schift zodra deze aan de koffie word toegevoegd. Getrainde barista’s lukt dit soms al niet zo goed, laat staan dat je een perfect resultaat thuis krijgt. Hoe hip de soy latte ook mag klinken; wij worden niet zo blij van de structuur.

Rijstemelk doet een beetje hetzelfde als sojamelk, en heeft toch een vrij duidelijke rijst-smaak. Niet zo fijn in je cappu. Kokosmelk en havermelk idem dito.

Amandelmelk daarentegen heeft wel een duidelijke smaak, maar deze past juist heel goed. Het notige van de melk matcht namelijk prettig met de koffie. Daarnaast stoomt en schuimt amandelmelk nét wat beter dan sojamelk, schift het niet en blijft het lekker op of in de koffie.

Lactosevrije melk smaakt hetzelfde als koemelk, en schuimt net zo mooi. Perfect als je dus de echte koemelk wil hebben, maar zonder de lactose.

Cappuccino met amandelmelk

Cappuccino met lactosevrije melk

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.