Culy
Culy Inspiratie 11 januari 2014

De allerlekkerste lokale gerechten uit New Orleans

New Orleans: de grootste stad in de staat Louisiana, de stad van Mardi Gras, jazz én culinaire pareltjes. Want waar het zuiden van Amerika soms bijna alleen gefrituurde kip en maïs lijkt te serveren, is New Orleans een heus epicentrum als het gaat om culinaire veelzijdigheid en smaakvolle gerechten. 

Door haar culturele veelzijdigheid vind je in deze bijzondere stad veel verschillende keukens en eetstijlen terug, die op haar beurt weer regelmatig worden gemixt. Denk bijvoorbeeld aan de Italiaanse, Franse en Spaanse keuken, maar ook die van de Zuid-Amerikanen, Afrikanen en Chinezen.

Dit zijn een aantal van de meest kenmerkende gerechten die je overal in de stad, al dan niet in een andere vorm, kunt proeven. Heb jij wel eens één (of meerdere) van deze geproefd?

Gumbo

Het wordt niet typischer dan gumbo als je uit eten gaat in New Orleans. Deze stoof, traditioneel gemaakt van een mengsel van bouillon, groenten (het bekende Cajun-trio bestaande uit selderij, ui en paprika), een verdikkingsmiddel (bijvoorbeeld okra) en vaak rivierkreeftjes. Zoals je begrijpt: een pannetje vol smaken en geuren.

Naast de smaak is ook de geschiedenis van gumbo erg rijk, en kan worden afgeleid van verschillende culturen als de West-Afrikaanse, Franse, Spaanse, Duitse en Noord-Amerikaanse. Daarnaast beweren sommigen dat het ontstaan is uit een klassiek Frans gerecht, namelijk bouillabaisse.

gumbo
Bron: Flickr

Jambalaya

Met een naam die zo swingend is als jambalaya, kan je al bijna niet de mist in gaan. Dit gerecht, bestaande uit (of een mix van) rijst, het Cajun-trio, vlees of gevogelte, schaal- en schelpdieren en soms zelfs schildpad en alligator (iek!), is typerend voor zowel New Orleans als de staat Louisiana. Overal waar je komt wordt het geserveerd, maar wel elke keer in een andere vorm.

Sommigen zeggen dat jambalaya een afgeleide is van de Spaanse paella en door de Spanjaarden is meegenomen toen ze heersten in het huidige Louisiana. Al beweren weer anderen dat het een samenstelling is van het Franse woord voor ham (jambon), à la en ‘ya-ya’ (West-Afrikaans voor rijst). Who knows?

jambalaya
Bron: Flickr

Andouille

Deze worst, gemaakt van gerookt en gekruid varkensvlees, is naar de andere kant van de Atlantische Oceaan gebracht door Franse kolonisten, en is de ster in veel typische gerechten voor New Orleans. Zo kun je het terugvinden in onder andere gumbo, jambalaya, op een Po’ Boy of bij rode bonen met rijst.

worst
Bron: Flickr

Po’ Boy

Een Po’ Boy is een stokbroodje belegd met vlees (meestal rosbief) of gebakken zeevruchten. Dit kan worden aangevuld met bijvoorbeeld sla, tomaat, augurken, mayonaise, jus of mosterd.

poboy
Bron: Flickr

Muffuletta

Muffuletta’s zijn van origine Italiaanse sesambroden die in New Orleans belegd verkrijgbaar zijn met onder andere olijvensalade, mortadella, salami en verschillende soorten kaas.

De olijvensalade (of tapenade) is gemaakt van verschillende groenten, kruiden, smaakmakers, kappertjes en natuurlijk olijven, en zorgt voor de specifieke, kenmerkende smaak van het broodje.

muffulettta
Bron: Flickr

Red Beans & Rice

Deze klassieker is verkrijgbaar in het hele zuidelijke deel van de Verenigde Staten, maar is ook echt typerend voor New Orleans. De bonen (vaak worden bruine bonen of kidney beans gebruikt) worden langzaam gegaard samen met gerookte ham, uien, bleekselderij, paprika en verschillende kruiden. Dit wordt geserveerd met rijst.

Traditioneel maken de inwoners van New Orleans hun versie met restjes varkensvlees van hun ‘sunday dinner’. Daarnaast wordt het vaak geserveerd in combinatie met worstjes, varkenskoteletjes of gefrituurde kip.

rijst
Bron: Flickr

Rockefeller Oysters

Dit is wellicht wel onze favoriet: oesters gebakken in hun schelp samen met kruiden, broodkruim en veel, héél veel boter.

oesters
Bron: Flickr

Calas

Calas zijn cakejes gemaakt met suiker, bloem, eieren, rijst en getopt met poedersuiker zijn een must eat tijdens het ontbijt in New Orleans. Maar, ze zijn ook zeker aan te raden vergezeld door een kopje thee rond de klok van vier, met bijvoorbeeld een lepeltje jam of (slag)room.

Daarnaast kun je ze kopen (of maken) in een hartige variant en eten in combinatie met bijvoorbeeld eieren en bacon.

calas
Bron: Flickr

Meer weten over traditionele gerechten in het Zuiden van Amerika? Klik dan hier.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De allerlekkerste lokale gerechten uit New Orleans
Sluiten