Redactie
Redactie Inspiratie 23 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy’s leftover-tips voor kerst

Daar zit je dan. Het is ‘derde’ kerstdag en je hebt een koelkast vol met de lekkerste hapjes. Maar om nou drie dagen hetzelfde te eten is ook een beetje teveel van het goede en van elk gerecht is net te weinig om een heel diner mee samen te stellen.

Om te voorkomen dat je de dagen na kerst met je handen in het haar komt te zitten, hebben we de beste leftover-tips op een rijtje gezet. Zo geniet je nog dagen na de lekkerste feestdagen van het jaar, van de aller lekkerste gerechtjes, maar dan in een nieuw jasje.

Gevogelte

Ook dit jaar was de kalkoen (of kip) waarschijnlijk het hoogtepunt en wordt er nog dagen, zelfs weken over nagepraat. Bewaar alle restjes en maak van het resterende vlees heerlijke crostini’s met bijvoorbeeld levertjes, of met een fijn laagje cranberrysaus en wat overgebleven groenten.

Trek van het karkas en de resterende botten een goddelijke bouillon en bewaar deze in je vriezer, of maak er een goddelijke soep van.

Kalkoenvulling

Heb je nog een berg aan vulling uit je kalkoen over? Warm het op in een hete oven en besprenkel met een beetje olijfolie of geraspte kaas. Zet aan het eind een paar minuutjes de gril aan en bak er een krokant laagje op.

Ook lekker: bedek plakjes bladerdeeg met een lepel vulling en vouw de puntjes naar het midden. Bak de pakketjes 10-15 minuutjes in de oven.

Cranberry- of cumberlandsaus

Liters heerlijke saus over, maar is de memorabele kalkoen in kwestie allang achter de kiezen? Geen nood! Bedek een kaas als camembert met een flinke lepel van de saus en zet kort in een op 150 graden voorverwarmde oven. Serveer met zelfgemaakte toast of brood.

Geen kaas in huis? Ook dan hoef je niet bang te zijn dat het niets meer wordt. Vul ramekins of andere bakjes voor de helft met de saus en bedek met een laag van verkruimelde boter, suiker, bloem of granen en een snufje kaneel. Zet de bakjes tien minuutjes in een warme oven et voilà: een heerlijk cranberry crumble is het resultaat.

stock

Koekjes & kerstkransjes

In de maand december slaan we meestal massaal allerlei soorten koekjes en kerstkransjes in want ja, het is immers maar één keer per jaar kerst. Na een tijdje komen de koekjes met groen-rode spikkels waarschijnlijk je neus uit, en ook daar hebben we een oplossing voor: maak de heerlijke ‘punchkugeln’ van Rudolph van Veen.

Groenten & puree

Maak zalige potpies in ramekins met een laag groenten, vlees en aardappelpuree. Bedek ze met een laagje broodkruim of paneermeel en zet ze in een voorverwarmde oven.

Shepherd's pie

Uiteraard zijn er nog tal van gerechten en ingrediënten waar je de heerlijkste leftover-recepten mee kan maken. De sleutel tot succes is: wees creatief. Kijk in je voorraadkast of je nog meer ingrediënten hebt staan en laat je inspireren door andere recepten.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.