Redactie
Redactie Inspiratie 1 jul 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy’s Kitchen Pirate: de stoere barbecue

Vanaf vandaag lezen jullie iedere maand een gastronomisch stukje leesvoer van Culy’s Kitchen Pirate, Ivo Prijs. Ivo is de drijvende kracht en daarmee kapitein van zijn eigen Kitchen Pirates. Kitchen Pirates staat voor eerlijk, eenvoudig en vooral ‘stoer voer’. Deze week bespreekt Ivo de stoerste van de stoere etensbereidingen: barbecueën!

De dagen worden langer, warmer en het lijkt erop alsof vrienden en familie ook langer blijven hangen zo rond etenstijd. ‘Etenstijd’ in de zomer behelst en begint meestal met een vakkundig aangestoken barbecue. Of moet ik hier het Franse barbeque, het Spaanse barbacoa, het Indiaanse barabicu of – mijn favoriete acroniem – de Amerikaanse verbastering BBQ gebruiken!? De keuze laat ik aan jullie… Zolang het maar wordt uitgevoerd zoals de holemens het uitgevonden heeft: vlees grillen boven open vuur om het eetbaar te maken en het, indien gewenst, te verduurzamen.

Bron: Gepat

Do’s & don’ts

Als Culy’s Kitchen Pirate beperk ik me nu even tot de stoere en meest klassieke methode van barbecueën, namelijk de hout(skool) gestookte BBQ. Andere BBQ’s zoals gas of elektrische varianten zijn ook mogelijk als je wat minder tijd hebt, maar als stoere kerel kies je uiteraard ook voor de onweerstaanbare sensatie van de bijkomende rokerige houtsmaak van een hout(skool) gestookte BBQ.

Alles begint met het correct aansteken van de BBQ. Elke Barbecuer heeft daar zijn eigen methode voor en die zijn allemaal prima, zolang de aftrap van het daadwerkelijke barbecueën maar gepaard gaat met wit-grijze kooltjes of briketten met een gloeiend heet grillrooster daarboven. Deze mag overigens nooit of te nimmer worden afgesopt! Hij mag hooguit met een staalborstel van zijn oneffenheden mag worden ontdaan.

Bron: rbanks

Deze uitgangspunten zijn een vereiste voor de start van een geweldige BBQ diner. Als je de eigenaar van een Weber koepelbarbecue bent, of voor de échte mazzelaars een Big Green Egg of een Oklahoma Joe bezit, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. De mogelijkheid tot het ‘indirect’ barbecueën in de genoemde exemplaren is namelijk zeer bevorderlijk voor het eindresultaat van je te grillen product.

Vet nooit het rooster van de BBQ in, maar vet je te grillen product in met een beetje olie. Zodra de kolen op bedrijfstemperatuur zijn, schuif je de kolen tegen de wand van de BBQ en leg je je eten in het midden van het rooster. Eventueel afdruipend vet kan dankzij deze methode niet op de kolen druipen en daardoor geen vlam meer vatten waardoor je eten zou kunnen verbranden.

Leg de deksel op de BBQ, keer je eten regelmatig en houd het resultaat goed in de gaten. Door de warmteontwikkeling onder het deksel kan het garen namelijk wel eens iets sneller gaan dan je gewend bent. Bovenstaande bereiding leent zich prima voor zowel vlees als vis en schroom, als stoere kerel, ook het vegetarische niet!

Bron: ephien

Vlees & vis

Denk bij vlees wel aan wat vettere vleessoorten, zoals de ‘never-change-a-winning-team’ kipsaté, maar dan wél van kippendijfilet in een killer marinade met dito satésaus. Of toch liever kalfsmuis gemarineerd met salie, citroen en een schepje suiker?

Liever vis? Rijg wat schoongemaakte gamba’s op een spies met een soja-limoenmarinade op een stokje. Of een stukje kabeljauw of zalm, met wat rauwe fijngesneden groenten, zout, peper, takje tijm en een scheut witte wijn in wat alufolie dichtgevouwen is ook een dikke hit. Zorg er wél voor dat je de folie goed dicht vouwt en op die manier een ‘papillotte‘ creëert.

Een heerlijke vega-dag? Maak lange, dunne plakken met een kaasschaaf, van een courgette. Rol hier een ‘frietje’ haloumi (Griekse, stevige kaas) met een beetje fijngesneden salie en gemalen peper in en steek het rolletje vast met een prikkertje. Grill rondom.

Hou het stoer! 

Serveer er uiteindelijk heerlijke zelfgemaakte bijgerechtjes zoals bijvoorbeeld Coleslaw en sauzen bij. Culy’s Kitchen Pirate bedoelt dan geen sauzen uit potjes, zakjes en flesjes maar bijvoorbeeld zelfgemaakte kruidencrème voor bij een gepofte aardappel, salsa verde bij een stukje vis en salieolie bij een mooi stuk ribeye.

Oja: marineer af en toe eens een ingrediënt met  een heerlijke zelfgemaakte marinade! Daarover de komende week meer in een geweldig BBQ recept van Culy’s Kitchen Pirate.

Hou het lekker, eenvoudig en vooral STOER!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.