Culy’s 6 favoriete culinaire hotspots in Kopenhagen

Naar welke wereldstad moét je heen als foodie? Amsterdam, Londen, Parijs, Bangkok, New Orleans… toch mag ook Kopenhagen niet ontbreken in dit lijstje. Deze Deense hoofdstad is the place to be voor goed eten. Culy was er onlangs en ontdekte 6 geweldige hotspots.

1. Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100

Voor de allerbeste vis in Kopenhagen ga je naar Kødbyens Fiskebar, van dezelfde eigenaren als de Fiskebar in Antwerpen. De mooiste vis (van oester tot scheermes, en van king crab tot coquille) op prachtige wijze gepresenteerd. De zaak bevindt zich op een industrieterrein redelijk centraal in Kopenhagen gelegen, waar veel vissers een opslagruimte hebben. Het is er onpretentieus, relaxed en de bediening is jong, hip en ontzettend vriendelijk.

Het menu is overzichtelijk en staat vol verrassende combinaties. Scheermesjes in een eetbare ‘schelp’ met hazelnootcrumble. Coquilles met doperwtjes, schuim van daslook en een krokant koekje van varkenshoofd (!) met wasabi. Makreel met truffelaardappeltjes, spek en roggebrood.

En dan die toetjes: rabarbercake met venkelijs, erg bijzonder. Wij genoten vooral van het knal-oranje ijs van wegedoorn (vruchten van een duinenplant, maar het lijkt net mango!) met sinaasappel en licorice. Sowieso blijken de Denen dol op licorice, zoethout en drop: we kwamen deze smaken regelmatig tegen, tot aan de McFlurry bij McDonald’s aan toe.

Goedkoop is het hier niet, reken op zo’n 33 euro voor 6 oesters, zo’n 15 tot 18 euro voor een klein voorgerecht, tussen 15 en 24 euro voor een medium gerecht, 32 euro voor een hoofdgerecht en circa 12 euro voor een dessert. Maar echt, het is ‘t alle geld waard. Heb je een kleine portemonnee, neem dan een paar kleine voorgerechten (bijvoorbeeld de makreeltartaar en de scheermesjes), één hoofdgerecht en houd het bij water. Want weet: in Kopenhagen betaal je je vooral blauw aan alcohol; de huiswijn bij Fiskebar begint pas bij €8,70 per glas.

IMG_7646IMG_7643IMG_7651IMG_7655IMG_7656

2. Palæo, twee vestigingen: in de Torvehallerne (Frederiksborggade 21) en aan de Pilestræde 32

De meeste Kopenhagenaren zijn fit en houden van gezond eten. Dat hebben ze begrepen bij Palæo, een zaak geïnspireerd door het Paleo-oerdieet (lees er hier meer over). Wraps maken ze hier van omeletjes, gevuld met frisse groenten en bijvoorbeeld verse zalm en kip. Granaatappels, stengels selderij en citroenen worden versgeperst tot sapjes. En in biologisch afbreekbare bakjes werden heerlijke oersalades vol frisse groenten gestopt.

Er zijn twee vestigingen in Kopenhagen: die in de Vendersgade, een soort indoor food market, en aan de Pilestræde, middenin het oude centrum (tussen de mooie designwinkels).

3. Joe & the Juice, vestigingen door heel de stad

Zoals wij Coffee Company kennen, hebben ze in Kopenhagen de keten  Joe & the Juice. Een sapjesbar naar Amerikaans concept met knappe jongens achter de bar, ronkende Vitamix-blenders en fruit en groenten in overvloed. Verwacht hier geen tarwegras en chiazaden, maar toegankelijke sapjes met appel, granaatappel, avocado, citroen, gember en meer. Niet goedkoop: je betaalt al €5,50 voor een klein sapje.

2014-05-20 15.54.37

4. Paludan Bogcafé, Fiolstræde 10-12

Een heerlijk relaxt eetcafé middenin de stad met prima prijzen (en gratis WiFi). In deze voormalige bibliotheek, nog steeds tot de nok toe volgestouwd met nieuwe en oude boeken, kun je een koffie drinken, een krantje lezen en traditionele smørrebrød (belegd roggebrood) eten. Een aanrader is de ‘herring plate’, haring op drie verschillende wijzes geserveerd, met een stuk roggebrood en lekker frisse ingemaakte groenten. Hier betaal je omgerekend zo’n 9 euro voor.

IMG_7584IMG_7587

5. Cock’s & Cows, Gammel Strand 34 en Sankt Peders Stræde 38

Cock’s & Cows heeft misschien een dubieuze naam, maar is dé hamburger-hotspot in Kopenhagen. Inmiddels zijn er twee vestigingen, eentje middenin de stad en eentje vlakbij het Centraal Station en gelegen naast Hotel SP34 in de Sankt Peders Stræde, het fijne hotel waar wij ook verbleven tijdens onze trip.

Hier eet je traditionele hamburgers, maar ook bijzondere varianten, bijvoorbeeld met pulled pork. De twister fries zijn onweerstaanbaar lekker. De burgers zijn niet extreem duur, zo’n 12 euro. De cocktails zijn erg goed, maar helaas ook érg prijzig: reken op circa 14 euro (!) per glas.

Reserveren is aan te raden, maar dat kan gelukkig ook online.

IMG_7626IMG_7627IMG_7621

6. Bar Moritz, Sankt Peders Stræde 34

Aan de andere kant van Hotel SP34 vind je Bar Moritz, een écht Spaanse tapasbar in de ‘Jordaan’ van Kopenhagen. Het personeel is zeer internationaal ingesteld, en erg vriendelijk – zoals eigenlijk vrijwel alle mensen in Kopenhagen. Hier bestel je klassieke tapas met een twist: chips van aubergine, octopus, gazpacho, croquettas van eend, mosselen en kleine gefrituurde visjes. Ook hier geldt: wijn en bier is allesbehalve goedkoop.

Meer hotspots

Meer hotspots lezen? Check Culy’s Monique’s Foursquare lijst met meer culinaire hotspots, plus een aantal goede woon- en modewinkels.

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!