Redactie
Redactie Inspiratie 15 mei 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… het echte culinaire genieten in New Orleans

Food, soul, music… New Orleans heeft het allemaal. Culy’s Sanny ontdekte hoe en waar je het echte gevoel van New Orleans ervaart. Maar wees gewaarschuwd: You can’t leave N’awlins! 

door Sanny Visser

New Orleans, 4 uur ’s ochtends: ik bestel de ‘All that Jazz’ sandwich bij Verti Marte, een winkeltje midden in de historische wijk French Quarter. De sandwich, ook wel Po’ Boy genoemd, bestaat uit meer dan tien soorten beleg en is de kers op de taart na een avond uit je dak gaan in de stad van jazz en blues. Deze sandwich ís New Orleans: stapel zoveel mogelijk lekkere dingen op elkaar en je hebt een unieke mix die swingt als nergens anders.

Bron: Flickr

Elke dag een feestje

Inwoners van New Orleans (Louisiana) maken overal een feestje van. Het liefst elke dag. Sta je in een wasserette je was op te vouwen? Er is altijd wel iemand die een cocktailmix bij zich heeft. Valt er iets te vieren? Dan mogen verkleedkleren, muziekinstrumenten, eten en natuurlijk ‘booze’ niet ontbreken. Locals noemen zoiets ‘a real New Orleans moment’, en hebben zo’n moment het liefst een paar keer per dag.

Obesitas? Ach, joh…

Gezondheidsfreak, vegetariër of planteneter? Dan ga je het hier moeilijk krijgen; het is hard zoeken naar een gezonde maaltijd. Louisiana staat op nummer één op de obesitas ranglijst in de VS, maar niemand lijkt zich er echt druk om te maken. Alles wat je bestelt kun je aftoppen met bacon, pindakaas, roomkaas, Hollandaisesaus of… dit alles tegelijk. En natuurlijk spoel je alles ‘weg’ met een cocktail. Ook het champagne-ontbijt is erg populair op zondagochtend. Je danst het er ’s avonds gewoon weer af in Frenchmen Street, waar in elk café wel een band speelt.

Bron: Flickr

De Po’ Boy sandwich

Typisch voor het zuiden van de Verenigde Staten is de Po’ Boy sandwich. New Orleans werd in 1718 opgericht door de Fransen. Vandaar dat de bouwstijl in de wijk French Quarter, het oudste gedeelte van New Orleans, lijkt op die van Franse dorpjes. De Po’ Boy sandwich wordt ook niet voor niks geserveerd op een Franse baguette.

De naam Po’ Boy zou ontstaan zijn tijdens een staking van trampersoneel in 1929, die tijdens die periode sandwiches geserveerd kregen door een restaurant in de buurt. Het personeel noemde de stakers ‘Poor Boys’, wat door het zuidelijke dialect weer werd afgekort als Po’ Boy.

Bron: Flickr

Houd je vast…

Terug naar de All that Jazz Po’ Boy sandwich: wat zat erop? Traditioneel heeft een ‘dressed’ Po’ Boy altijd sla, tomaat, augurk en mayonaise. Vervolgens zijn er varianten met vis, vlees of gevogelte, maar de All that Jazz heeft het allemaal… Okee, houd je vast: Italiaanse salami, kalkoen, ham, garnalen, bacon, twee soorten kaas, sla, tomaat, augurk, mayonaise en Verti Marte’s original ‘Wow sauce’.  Officieel benoemd tot beste late-night snack óóit.

Oh, New Orleans: niet voor niks noemen ze het een moeras. Geef je eraan over, tegenstribbelen heeft geen zin. Maar waarom zou je ook? Dans, feest, eet en heb de tijd van je leven.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.